Începe războiul? Joe Biden, mesaj alarmant pentru Vladimir Putin despre Crimeea

Începe războiul? Joe Biden, mesaj alarmant pentru Vladimir Putin despre Crimeea
Joe Biden trimite un mesaj tranșant Kremlinului

Joe Biden, noul președinte american, a făcut primele sale declarații beligerante împotriva Rusiei. La șapte ani după ce Rusia a anexat Crimeea, Biden spune că SUA nu „vor recunoaște niciodată” această mișcare.

Joe Biden trimite un mesaj tranșant Kremlinului

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că este un „adevăr simplu” că „Crimeea este Ucraina”. Biden a promis că Statele Unite „nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare peninsulară de către Rusia”.

Acțiunile Rusiei din 26 februarie 2014 au încălcat dreptul internațional și „suveranitatea și integritatea teritorială a vecinului său Ucraina când a invadat Crimeea”, a declarat Biden vineri. Biden a mai spus că SUA vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești. Rusia sprijină trupele separatiste din regiunea ucraineană Donbass.

Joe Biden a făcut comentariile de sprijin astăzi, pe 26 februarie. Momentul a coincis cu marcarea a celei de-a șaptea aniversare a demersurilor Moscovei  din 2014. Atunci Kremlinul, printr-o demonstrație de forță, anexa peninsula Crimeea.

„Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a peninsulei de către Rusia și vom sta cu Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să lucrăm pentru a răspunde Rusiei pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina”, a spus Joe Biden.

În 2014 Rusia făcea o demonstrație de forță

În urmă cu șapte ani, Rusia a trimis trupe în Ucraina, încălcând acordul de la Marea Neagră din 1995. Prin această mutare de forță a confiscat nave din marina ucraineană și a înconjurat și preluat baze militare.

În timp ce armata rusă a controlat peninsula, la 16 martie 2014 a avut loc un referendum privind statutul politic. Atunci 96,7% din ucraineni au votat să se alăture Rusiei, o mișcare pe care liderii occidentali au declarat-o ilegală.

Președintele Barack Obama impunea sancțiuni unui număr de înalți oficiali ruși și oameni de afaceri conectați cu președintele rus Vladimir Putin, precum și companiilor de stat rusești.

Anexarea Crimeii a instigat la cea mai gravă ruptură dintre Washington și Moscova de după Războiul Rece. Mike Pompeo, fostul secretar de stat sub conducerea lui Donald Trump, a declarat că SUA nu vor recunoaște anexarea Ucrainei de către Rusia.

Nu se știe public ce a spus Trump în întâlnirile personale cu Putin și s-a raportat pe larg că el le-a spus liderilor G7 din Quebec, Canada în 2018 că Crimeea este rusă, deoarece toată lumea vorbește rusă acolo. Trump a dat vina pe Obama pentru anexare, deoarece Obama nu a reușit să o împiedice.

Joe Biden a avut un rol cheie în 2014

Joe Biden a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii Kremlinului. La acel moment era vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017. În toată această perioadă a făcut cel puțin cinci vizite în regiune după izbucnirea ostilităților.

Biden a reiterat săptămâna trecută sprijinul SUA pentru Ucraina în primul său discurs de politică externă adresat unui public străin. Președintele SUA a declarat la 19 februarie la Conferința de securitate de la Munchen că integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei au o „importanță vitală” pentru Washington și Bruxelles.

Cu toate acestea, Joe Biden nu a vorbit încă cu omologul său ucrainean, președintele Volodymyr Zelenskiy. Zelenskiy a spus că speră la o relație strânsă cu administrația Biden în urma unor legături tensionate cu predecesorul său, Donald Trump.

Într-o mișcare privită ca o încercare de a îmbunătăți relația, Zelenskiy i-a numit ieri pe Oksana Markarova noul său ambasador la Washington. Markarova, fost ministru de finanțe, este foarte apreciată în Statele Unite pentru opiniile sale pro-reformă.