30 aug. 2020 | 15:11

Începe războiul în Marea Neagră? Au crescut tensiunile între țări: „Dacă nu e motiv de război, atunci ce e?”

Știri generale
Începe războiul în Marea Neagră? Au crescut tensiunile între țări: „Dacă nu e motiv de război, atunci ce e?”
Începe războiul în Marea Neagră? Au crescut tensiunile între țări: „Dacă nu e motiv de război, atunci ce e?”

În fiecare zi, tensiunie dintre Turcia și Grecia continuă să crească. Sâmbătă, autoritățile de la Ankara că extinderea apelor teritoriale de către Grecia va fi considerată un motiv de război.

Au crescut tensiunile între țări

Astfel, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu este cel care a spus că orice acțiune din partea Greciei în ce privește extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul țărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată motiv de război, notează Agerpres.

„Ei nu îşi pot extinde acestea (apele teritoriale-n.r.) la 12 mile în Marea Egee”, a declarat Cavusoglu, referindu-se la marea care separă cele două ţări.
„Acesta este un motiv de război sau casus belli*”, a mai adăugat şeful diplomaţiei turce pentru postul local de radio A Haber. Casus belli este o sintagmă ce provine din limba latină și înseamnă „justficarea unui act de război” sau „motiv de război”. Sintagma este din dreptul internațional și reprezintă motivația juridică a începerii unui război de către un stat împotriva unui alt stat.

Acest avertisment al ministrului turc de externe este o reacție la anunțul premierul grec Kyriakos Mitsotakis de săptămâna aceasta, potrivit căruia apele teritoriale ale țării lui vor fi extinse de la 6 la 12 milie de-a lungul țărmurilor sale vestice, spre Italia, notează Digi24. Tot premierul grec a declarat că tara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale și în alte zone maritime.

„Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică, dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, a spus însă Cavusoglu.

„Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este?”, a spus la rândul lui, în cursul zilei de sâmbătă, vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

De altfel, ministrul de Externe de la Atena a reacționat și el la aceste declarații, menționând că strategia Turciei de a-și amenința cu războiul vecinii pentru că încearcă să își îndeplinească drepturile legale „contravine culturii politice internaţionale”.

Nave de război turcești și grecești se monitorizează unele pe altele

La începutul lunii august, o fregată turcă s-a ciocnit cu o navă elenă în regiune, chiar în apropierea unei nave de inspecție a Turciei, iar în prezent nave de război turcești și grecești se monitorizează unele pe altele și organizează exerciții în Mediterana de Est.

În plus, Grecia și UE consideră că exlorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă nu sunt legale. Ankara susține că acționează în propria zonă economică exclusivă. Iar pe fondul creșterii tensiunilor, UE a amenințat Ankara cu sancțiuni.

De mențioonat este că Turcia și Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, acolo unde se află mai multe insule grecești, în apropiere de teritoriul turc.

Franța a decis să își arate forța în fața Turciei, în Marea Mediterană, acolo unde tensiunile sunt la cote înalte. Parisul a desfășurat temporar două avioane de luptă Rafale și două nave ale Marinei naționale în Mediterana de Est. Grecia acuză Turcia că escaladează situația după ce Recep Tayyip Erdogan a ordonat să se înceapă exploatarea de gaze la o sondă maritimă.

Pe de altă parte, președintele Emmmanuel Macron a ordonat Ministerului Forțelor Armate să consolideze prezența Franței în această regiune, notează Swiss Info.

Fregata Lafayette era deja desfăşurată în Mediterană, reprezentând Frața în zonă, în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic. Lafayette a plecat din portul cipriot Larnaca, fiind escortată de portelicopterul Tonnerre.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro