Vladimir Putin, lovitura de grație pentru rivali. Anunțul făcut de liderul de la Kremlin

Vladimir Putin, lovitura de grație pentru rivali. Anunțul făcut de liderul de la Kremlin
Vladimir Putin, lovitura de grație pentru rivali. Anunțul făcut de liderul de la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin nu exclude posibilitatea de a candida din nou pentru funcția de președinte al țării, în situația în care alegătorii aprobă, printr-un referendum ce va avea loc la 1 iulie, modificările constituţionale care să-i permită să rămână la Kremlin după 2024 când i se încheie actualul mandat.

Vladimir Putin, lovitura de grație pentru adversari

Recent, Vladimir Putin anunța că referendumul pentru schimbarea Constituției, care i-ar permite să-și extindă mandatul la conducerea țării, va avea loc pe 1 iulie. În acest sens, liderul de la Kremlin a venit cu noi precizări:

„Nu exclud posibilitatea de a candida pentru această funcţie dacă acest lucru este stipulat în Constituţie. Vom vedea. Încă nu am luat nicio decizie“, a declarat Putin într-un interviu pentru postul Rossia 1 al televiziunii de stat.

Putin a emis un decret pentru modificarea Constituției, care datează din 1993, iar unul dintre amendamente i-ar permite liderului rus să candideze pentru încă două mandate de şase ani, după încheierea mandatului actual. În forma sa actuală, Constituția îl obligă să părăsească funcţia după „două mandate consecutive“ de şase ani (2012-2018 şi 2018-2024).

Inițial, votul a fost programat pentru luna aprilie, dar a fost amânat din cauza pandemiei de noul coronavirus.

„Trebuie să lucrăm, nu să căutăm succesori“

Vladimir Putin se află la putere de două decenii și este cel mai longeviv lider rus sau sovietic de la Iosif Stalin. A ocupat atât funcția de președinte, cât și pe cea de premier începând cu anul 1999, în prezent având 67 de ani. În cazul în care modificările constituționale nu vor fi aprobate sau dacă va decide să nu mai candideze, acesta a subliniat că în aproximativ doi ani va începe căutarea unui posibil succesor, lucru care ar fi contraproductiv.

„Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci în aproximativ doi ani – şi eu ştiu asta din experienţa personală – ritmul normal de muncă în multe părţi ale guvernului va fi înlocuit cu o căutare de posibili succesori. Trebuie să lucrăm, nu să căutăm succesori“, a mai declarat Putin.

Urmăriți Playtech.ro și pe