Înălțarea Domnului, 28 mai 2020. Tradiții și superstiții la români. Ce este interzis să faci în această zi

Înălțarea Domnului, 28 mai 2020. Ce este interzis să faci în această zi

La 40 de zile de la marele eveniment creștin Paștele, românii celebrează Înălțarea Domnului. Această sărbătoare este una dintre cele mai frumoase din an, dar și una dintre cele care au o dată schimbătoare (anul acesta va avea loc în data de 28 mai), care variază în funcție de momentul sărbătoririi Învierii Domnului. Această sărbătoare mai este cunoscută şi sub numele de Ispas și marchează ziua în care creştinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălţat!“ şi „Adevărat S-a înălţat!“. Tradițiile și obiceiurile care sunt legate de această zi solemnă, în cele ce urmează.

Ispas, 28 mai 2020

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului în fiecare an, ca de fiecare dată la 40 de zile de când a avut loc Paștele. Este o sărbătoare cu o mare însemnătate pentru creștini, motiv pentru care aceștia ar trebui să meargă la  biserică și să se roage pentru cei care au trecut în lumea celor drepți, dar și pentru bunăstarea familiei.

Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe se face pomenirea acelor eroi care au căzut de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, ori pentru apărarea țării și a neamului.

În ziua de Înălțarea Domnului sau Ispas, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălţat!“ şi „Adevărat S-a înălţat!“.

„În noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti. Astfel, în pregătirea acestei sărbători, se rânduieşte un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 şi 26 mai, în care credincioşii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtăşanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai.

Joi, 28 mai, întrucât Înălţarea Domnului este şi ziua pomenirii eroilor, preoţii pot pomeni în cimitire pe cei adormiţi precum la Paştele Blajinilor“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Înălțarea Domnului, tradiții și obiceiuri

În această zi de sărbătoare femeile care au decedați în familie sunt îndemnate să împartă pâine și ceapă verde pentru sufletele lor, iar, pentru a se bucura de sănătate, creștinii poartă frunze de nuc, în timp ce animalele și lucrurile din gospodărie sunt atinse cu leuștean pentru a fi mereu grase și ferite de boli.

Ce e bine să faci de Ispas pentru a putea fi mereu ferit de necazuri
Ce e bine să faci de Ispas pentru a putea fi mereu ferit de necazuri

În ziua Înălțării Domnului femeile nu trebuie să spele, să facă curat sau să muncească pe câmp, pentru a fi ferite de necazuri.

La fel, cei care au morți în familie trebuie să facă acte de caritate și să ofere cât mai mult de pomană. Se spune că făcând astfel, sufletele celor adormiți se înalță la cer și vor avea hrană.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI