Multe școli din România se confruntă cu focare de gripă, iar primele cazuri de coronavirus de la noi nu relaxează atmosfera din școli. În tot acest timp însă, micuții abia se pot spăla pe mâini.
Dacă vrei să ții virușii deoparte în această perioadă a gripelor, răcelilor și altor infecții respiratorii, este foarte important să te spelii pe mâini. Nicio mască nu te salvează mai bine decât o igienă foarte bună. Din păcate, în timp ce unele regiuni din țară continuă să fie friguroase, foarte multe școli nu au acces la apă caldă curentă.
Asta înseamnă că micuții au acces doar la apă rece, o apă care este aproape înghețată, în funcție de regiunea în cate afli. Aceeași apă rece descurajează copiii să se spele pe mâini prea des, pentru că le îngheață rapid.
Partea cea mai șocantă a acestui anunț nu ține însă de o regiune mai puțin populară a țării, ci de București. Cel puțin 11 unități de învățământ se află în această situație și privează copii de acces la apă caldă. Unele dintre ele nu au avut niciodată acces la apă caldă, din pricina momentului în care au fost construite, în urmă cu câteva zeci de ani.
Școala Numărul 89 din București, ″Nicolae Labiș″, a fost construită cu aproape 60 de ani în urmă. Nu are apă caldă la ora actuală și este foarte improbabilă remedierea situației. Deși știu că ar trebui să se spele cât mai des pe mâini pentru a nu se îmbolnăvi, copiii evită. O situație la fel de neplăcută este la Școala 71 de pe Calea Moșilor, iar exemplele negative pot continua.
Reporterii Pro TV s-au deplasat în mai multe școli și au fost foarte dezamăgiți de ce au găsit acolo. Cel mai mulți copii, din cauza lipsei de apă caldă, au spus că fie se apală rar, fie se spală foarte repede, fie evită baia și își iginizează mâinile cu gel anti-bacterii. E greu de estimat cât de eficeint este mecanismul.