26 apr. 2024 | 16:04

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște 2024. Ce spune tradiția

Diverse
În ce zi se vopsesc ouăle de Paște 2024. Ce spune tradiția
Ce trebuie să știe toți românii

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște 2024? Mulți credincioși se contrazic cu cu privire la ziua în care se înroșesc ouăle pentru Înviere. În Săptămâna Sfânta, există câteva tradiții și obiceiuri care sunt respectate în fiecare dintre aceste zile. De exemplu, Lunea Mare este ziua în care oamenii fac curățenie în casă, spală hainele, aerisesc textilele și se ocupă de purificarea locuinței.

Semnificația înroșirii ouălor de Paște

Conform tradiției creștine, oul roșu de Paște are două explicații. Prima se referă la un coș cu ouă așezat la baza crucii pe care a fost răstignit Isus Hristos. 

După moartea sa, se spune că din rănile sale au curs picături de sânge peste ouă, dându-le o culoare roșie în mod miraculos.

Vezi și: Câte ouă se pun la drob, de fapt. Aşa va ieşi pufos şi nu se va sfărâma

A doua tradiție relatează despre Maria Magdalena, care a mers înaintea procurorului roman și i-a vestit că Hristos a Înviat. 

Pentru a-i convinge de adevărul spuselor ei, procuratorul i-a cerut ca ouăle din coșul pe care îl ținea să se înroșească. Se spune că acestea s-au colorat instantaneu, confirmând miracolul Învierii.

Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creștinilor și este încă practicat, mai ales la popoarele Europei și Asiei. 

Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști reprezintă, pe de o parte, focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Ciocnirea ouălor semnifică sacrificiul divinității primordiale și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se răspunde “Adevărat a înviat”.

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște 2024

Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele încep ritualul de a vopsi ouăle în roșu dar și în alte culori. În mod tradițional, culoarea roșie este cea mai populară și mai utilizată, deoarece simbolizează sângele lui Iisus Hristos, care a fost răstignit pe cruce pentru a mântui omenirea.

Citește și Drob de miel fără prapure. Cu ce trebuie să îl ungi ca să nu iasă uscat

Conform credinței populare, ouăle vopsite în Joia Mare și consumate în ziua de Paște sunt bune pe tot parcursul anului. De ani de zile, în România, gospodinele vopsesc ouăle în Joia Mare, dar sunt unii credincioși care aleg să le vopsească în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare.

Citește și De ce se sfărâmă drobul de miel, de fapt. Marea greșeală pe care o fac gospodinele. Așa se prepară corect

Se vopsesc ouă și în ziua de Înălțarea Domnului, care marchează cele 40 de zile de la Înviere. Aceasta este ultima ocazie din an în care ouăle sunt vopsite și apoi împărțite.

Obiceiul de a vopsi ouă în Joia Mare este răspândit pe larg în România și mulți aleg această zi pentru a pregăti toate bunătățile de Paște.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care i-a mărit averea
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Capital.ro
De la fotbalist cunoscut, la expert în domeniul financiar: "Am fost printre primii jucători care s-au transferat în Spania!"
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro