Leul românesc s-a apreciat, în ciuda episodului recent de demitere a Guvernului Orban, odată cu trecerea moțiunii de cenzură. Criza guvernamentală a lăsat o amprentă neașteptată și asupra monezii naționale.
În acest context și ținând cont de faptul că până în 2022 România trebuie să treacă la moneda europeană ca monedă unică, iată că avem parte de un proiect de lege, inițiat de senatorul Daniel Zamfir și majoritatea colegilor săi senatori din PSD, prin care tot ce înseamnă facturi de utilități să fie calculate doar în lei, fără a se mai ține cont de raportul euro – leu la calcularea facturilor. Dar asta nu ar trebui să ne mire dacă luăm în calcul că, anul trecut, pe când încă era Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici venea cu o propunere aproximativ la fel cu cea enunțată mai sus, prin care ridica problema exprimării prețurilor în lei, doar cu posibilitatea afișării și echivalentului în euro, și nu invers, cum este practicat acum pentru anumite bunuri și servicii. Teodorovici a susținut că la viitorul comitet de la BNR va veni și cu o propunere în acest sens, lucru care nu s-a mai întâmplat având în vedere că PSD a pierdut guvernarea.
Culmea este că ideea, nu originală, a mai fost adusă în discuție de Liviu Dragnea, înainte de alegerile europarlamentare, când a anunțat că social-democrații vor iniția în perioada următoare un proiect de lege care să ajute la întărirea monedei naționale în raport cu euro, prin exprimarea tuturor contractelor doar în lei. Dacă ar fi să ne luăm după aceste propuneri, prețurile la facturile de utilități, incluzând aici de la factura de energie și până la cele de telefonie mobilă și televiziune prin cablu, ar crește considerabil, buzunarul nostru golindu-se mult mai repede decât până acum.
Senatorul Daniel Zamfir argumentează acest nou proiect, aducând în discuție faptul că există în Constituția României un paragraf , dar și o lege, care ar justifica acest demers, fiind vorba de articolul 13 din Legea nr.312/2004 privind statutul BNR.
”Moneda națională a României este leul, dar prin contracte pre-formulate, facturi și alte operațiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plățile în lei sunt consolidate în euro, un curs care depășește, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afișat de BNR. Practic, euro este transformat, contrar Constițutiei, Statutului BNR și Regulamentului valutar, în moneda de facto a României, cu consecința pierderii în proporții însemnate a încrederii în moneda națională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare. În plus, consecința acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar și pierderii treptate a puterii de cumparăre a leului”, afirmă senatorul Zamfir.