În cât timp se acrește varza murată. Secretele pe care puțini le știu

de: Anca Lupescu
23 10. 2023

În bucătăria românească, varza murată este un adevărat simbol al toamnei și al pregătirilor pentru sezonul rece. Fie că pui varză pentru sarmale sau pentru a o servi ca atare, această delicatesă murată are câteva secrete bine păstrate. În cât timp se acrește varza murată? La cat timp o poți consuma după ce ai pus-o la murat? Iată tot ce trebuie să știi. 

Varză murată după rețeta lui Radu Anton Roman

Regretatul Radu Anton Roman a fost unul dintre cei mai celebri bucătari români. El a lăsat multe rețete prețioase, inclusiv pentru varză murată. 

Vezi și: La ce temperatură trebuie ținută varza murată, de fapt. De-asta se strică sau iese acră

Gospodarii sunt învățați cum să acrească varza și cât să o lase la murat, dar și secrete importante pentru ca zeama să iasă limpede.

Ingrediente necesare:

  • Varză proaspătă, câtă încape într-un butoi
  • 20 de crengi de mărar uscat
  • 10 rădăcini de hrean
  • 10 legături de cimbru uscat
  • 1 pahar de boabe de piper
  • 4-5 mâini de boabe de porumb
  • 3-4 gutui galbene
  • Sare (aproximativ 1,5 kg, preferabil de tip grunjos)

Varza trebuie să fie lăsată în aer liber timp de aproximativ 15 zile, pentru a-i permite brumei să o frăgezească. Între timp, butoiul în care vei pune varza trebuie opărit și lăsat o zi în apă cu var nestins (aproximativ 1 kg) pentru a se curăța complet.

Spală bine varza în mai multe ape, asigurându-te că apa este clocotită. Este important să opărești și capacul butoiului.

În fundul butoiului, așează un strat de sare, foi de varză, câteva crenguțe de cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui. 

Află și: Ingredientul banal care face varza călită foarte gustoasă. Puține gospodine știu trucul

Curăță căpățânile de varză de foi deteriorate și așează-le în butoi cu scobitura de la cotor în sus.

Presară sare pe fiecare strat de varză, adaugă rădăcinile de hrean, mărar, porumb și cimbru, piper, felii de gutuie și continuă să așezi straturi de varză în același mod până când butoiul este plin. Ultimul strat trebuie să fie de sare. Capacul trebuie pus pe butoi și apăsat bine cu o lespede de gresie pentru a facilita eliberarea apei din varză.

Acoperă butoiul cu o cârpă curată și lasă-l așa timp de o zi și o noapte. Dacă după acest interval de timp varza nu a lăsat suficientă apă pentru a o acoperi, poți adăuga apă fiartă și răcită, câtă este necesară pentru ca varza să stea mereu în apă.

În cât timp se acrește varza murată. Secretele pe care puțini le știu

După aproximativ o săptămână, poți face prima pritoceală: golește butoiul pe la cep, aruncă zeama și toarn-o din nou în butoi, deasupra.

Te-ar putea interesa și: Ce să presari pe fundul butoiului înainte de a pune varza la murat. Trucul bătrânilor care o va păstra crocantă până primăvara

Gustă zeama și potrivește cantitatea de sare, adăugând mai multă sare, dacă este necesar, sau diluând cu apă curată. 

Butoiul, capacul și piatra trebuie șterse cu o cârpă udă de rachiu tare. Continuă să faci pritoceala la intervale regulate, o dată pe săptămână, până când varza murată are gustul perfect, ceea ce de obicei se întâmplă în jur de 3 săptămâni.

Aproximativ 20-22 de zile durează până se acrește varza murat. 

Varza murată preparată după rețeta lui Radu Anton Roman este un adevărat deliciu și o modalitate tradițională de a păstra gustul toamnei pentru sezonul rece.

Te-ar putea interesa și: Când se pune varza la murat pentru iarnă. Trucul pe care toate gospodinele îl folosesc

 Procesul de acreală necesită răbdare, dar rezultatele merită orice efort. Cu această rețetă, vei putea pregăti varza murată delicioasă în stilul clasic românesc, după rețeta marelui bucătar Radu Anton Roman.