În cât timp fierbe orezul în ciorbă. Marea greșeală pe care o fac gospodinele. De asta rămâne tare, de fapt

de: Anca Lupescu
17 09. 2023

În unele ciorbe se pune orez, însă dacă nu ai experiență, probabil te întrebi în cât timp fierbe orezul în ciorbă. Pentru începători, cel mai bine este să verifici constant câte o boabă de orez pentru a vedea dacă s-a fiert. De altfel, momentul în care pui orezul contează și el foarte mult pentru gustul ciorbei. 

Cum se fierbe corect orezul

Dacă ai gătit vreodată orez alb și a ieșit lipicios, insuficient fiert sau lipit de fundul cratiței, nu ești singurul.

Cu toate acestea, există o tehnică de a găti orez alb pufos, fraged și delicios de fiecare dată. În plus, este nevoie doar de o cratiță și un capac.

Ai nevoie de o cană de orez alb (cum ar fi basmati sau iasomie) și 2 căni de apă.

Pune orezul și apa într-o cratiță medie și adu totul la fierbere la foc mare. Odată ce a dat în clocot, redu focul la mic și acoperă. Asigură-te că fierbe la foc mic, altfel orezul se poate găti prea repede.

Citește și: Nu mai fierbe orezul în apă. Altul este secretul, de fapt. Așa va ieși mult mai gustos

Fierbe la foc mic până când apa este complet absorbită și orezul este fraged – aproximativ 15-25 de minute (va depinde de mărimea și prospețimea orezului). Scurge excesul de apă, dacă există (nu ar trebui să existe).

Oprește focul, scoate capacul, amestecă cu o furculiță tot orezul, pune din nou capacul și lasă-l să se odihnească timp de 10 minute pentru ca umiditatea să se redistribuie. Acesta este cel mai simplu fel de a găti orez. Îl poți folosi ca garnitură pentru o mulțime de preparate precum curry, tocănițe sau mâncare chinezească. Poți păstra orezul rămas acoperit în frigider până la 5-6 zile sau în congelator până la 1 lună.

În cât timp fierbe orezul în ciorbă

Ciorbele cu orez sunt delicioase, dar dacă ți s-a întâmplat vreodată să găsești ceva crocant în ele, înseamnă că orezul nu a fost fiert suficient.

Pe de altă parte, unele ciorbe cu orez arată de-a dreptul ciudat atunci când orezul se umflă prea tare și absoarbe o mulțime de ciorbă. Așadar, echilibrul dintre orez și ciorbă, dar și gradul de fierbere al acestuia sunt lucruri foarte importante când vine vorba despre o ciorbă cu orez ca la carte.

Citește și: Nu mai arunca apa în care ai clătit orezul. Cât de utilă e, de fapt. Multe gospodine nu știu

Orezul în ciorbă se fierbe în 30 de minute. Dacă ai o ciorbă de pui, cel mai bine este să pui orezul după ce carnea a fiert și ai luat spuma albă care se formează deasupra apei. Orezul se spală și se adaugă în ciorbă, iar în 30 de minute este fiert, alături de toate legumele. În acest fel, carnea, legumele și orezul vor fi la fel de fierte.

Tot ce nu știai despre orez

Orezul este un fel de mâncare interesant pe care mulți oameni din întreaga lume îl adoră. Conform unor documente credibile, orezul există încă din anul 2500 î.Hr. De-a lungul anilor, orezul a redus semnificativ dependența excesivă de grâu și porumb. Acum este cultivat și consumat pe scară largă în întreaga lume. De fapt, orezul este o cultură de bază în multe țări, mai ales în țările cu venituri mici și medii inferioare.

Orezul este cultivat de peste 10.500 de ani. De-a lungul anilor, acesta a evoluat pentru a produce mai multe soiuri. De asemenea, revoluția industrială a determinat cercetătorii să mecanizeze cultura orezului și să încrucișeze soiurile pentru a crea soiuri hibride. În prezent, se estimează că există aproximativ 40.000 de soiuri de orez cultivate în întreaga lume.

Te-ar putea interesa și: A folosit apă de orez la flori și a avut un șoc după câteva zile. Ce s-a întâmplat cu plantele

Orezul este foarte adaptabil, ceea ce explică de ce este cultivat pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Este dincolo de orice îndoială că tipurile cultivate în Africa sunt diferite de cele produse în Asia și America. Cu toate acestea, unele soiuri au fost supuse unor cercetări riguroase și pot crește în regiuni noi, cu alte condiții climatice.

Probabil că ai gătit orez, iar acesta s-a lipit pe fundul vasului. Este într-adevăr greu să îndepărtezi orezul lipit. Această tenacitate a inspirat dinastia Ming atunci când a construit marele zid chinezesc în secolele XV și XVI. Muncitorii au folosit un amestec de terci de orez și carbonat de calciu ca mortar pentru a lega între ele pietrele folosite. Această lucrare a fost una dintre cele mai mari pentru dinastia Ming.

Orezul poate hrăni o populație mare fără probleme. Producția de orez este proporțională cu consumul. Prin urmare, nu este de mirare că cele mai populate țări din lume – China și India – sunt cei mai mari producători de orez. 

Te-ar putea interesa și: Câtă apă se pune la pilaf ca să iasă cremos. Acesta este marele secret, de fapt

Ambele țări au produs împreună 265,6 milioane de tone de orez măcinat în 2019/2020. Această cantitate este mult mai mare decât cea a celorlalți 10 principali producători.  Producțiile voluminoase sunt ideale pentru a atinge securitatea alimentară.