02 sept. 2023 | 14:30

Câtă apă se pune la pilaf ca să iasă cremos. Acesta este marele secret, de fapt

Diverse
Câtă apă se pune la pilaf ca să iasă cremos. Acesta este marele secret, de fapt
Secretele unui pilaf deosebit

Gătitul pilafului este foarte specific și ca să îți iasă trebuie să îl fi făcut măcar de câteva ori. Dacă și tu te întrebi câtă apă se pune la pilaf, vei găsi răspunsul care te asigură că vei avea cel mai delicios fel de mâncare. Pilaful este unul dintre preparate foarte iubite de români, așa că iată cum trebuie făcut.

Cum se face, de fapt, pilaful ca să iasă cremos

Pilaful este delicios, fie că îl faci doar cu legume sau adaugi carne ori îl servești cu altceva. Este atât o garnitură ideală, cât și un preparat de sine stătător.

Pentru început, asigură-te că ai o cratiță cu fund dublu. Acest lucru este foarte important dacă ești la început și n-ai mai făcut pilaf. Orezul nu se va prinde de fundul oalei dacă aceasta are fund dublu.

Practic, într-o cratiță se pune apă împreună cu sare după gust și un strop de ulei care trebuie să acopere, mai mult sau mai puțin, 70% din suprafața apei.

Citește și: Câte minute trebuie să fierbi orezul pentru cel mai bun gust. Greșeala pe care o fac gospodinele

Așteaptă câteva minute până când apa începe să fiarbă: când se întâmplă acest lucru, pune orezul și pune imediat un capac pe cratiță. Când, după aproximativ un minut, apa își reia fierberea, amestecă, pune din nou capacul și lasă-l până la sfârșitul fierberii, lăsând focul foarte mic.

De obicei, o ceașcă de orez durează 15-18 minute până e gata și este suficientă pentru o persoană înfometată, sau două la dietă.

Câtă apă se pune la pilaf

Pilaf-ul este o mâncare tradițională apreciată în întreaga lume, iar unul dintre aspectele cheie ale gătirii unui pilaf perfect constă în determinarea cantității corecte de apă. 

Cantitatea de apă pe care o pui în pilaf poate influența textura și gustul final al preparatului, așa că este important să știi cum să o calculezi corect.

Citește și: Pilaf ca la bunica acasă. Ce să nu faci niciodată cât fierbe, îi strici tot gustul

Primul pas în calcularea cantității de apă pentru pilaf este să iei în considerare tipul de orez pe care îl folosești. Diferite tipuri de orez absorb cantități diferite de apă. De exemplu, orezul cu bob lung poate necesita mai multă apă decât orezul cu bob scurt. Așadar, asigură-te că știi exact ce tip de orez folosești în rețeta ta de pilaf.

Un raport obișnuit pentru pilaf este de 1:3, adică o ceașcă de orez la trei cești de apă. Acesta este un punct de plecare bun și funcționează pentru multe rețete de pilaf. Cu toate acestea, raportul exact poate varia în funcție de preferințele personale și de tipul de orez folosit.

Pentru un pilaf mai umed, poți adăuga puțin mai multă apă, de exemplu, trei cești jumate de apă pentru fiecare ceașcă de orez. Pentru un pilaf mai uscat, poți folosi mai puțină apă, de exemplu, două cești de apă pentru o ceașcă de orez. Ajustează raportul în funcție de preferințele tale, dar amintește-ți că orezul va absorbi o parte din apă în timpul gătirii.

Te-ar putea interesa și: Trebuie să speli orezul înainte să-l gătești? Răspunsul este mai profund decât ar fi crezut lumea

Cantitatea de apă necesară pentru pilaf poate fi influențată și de alte ingrediente pe care le adaugi. De exemplu, legumele sau carnea din rețeta de pilaf pot elibera umiditate în timpul gătirii, ceea ce poate necesita ajustarea cantității de apă. De asemenea, condimentele pot influența gustul final și pot afecta cantitatea de apă necesară.

Secrete ca să faci un pilaf perfect

Ca să faci un pilaf perfect, există câteva secrete de care să ții cont. Cel mai bun orez pentru pilaf este cel cu bob lung, de tip Basmati sau Arborio. Aceste două tipuri de orez nu se lipesc la fiert și nu vei rămâne cu un terci în loc de pilaf.

Vrei ca rezultatul final să fie un orez cremos, legat de tot acel amidon din orez, dar nu vrei ca boabele să se lipească între ele și să fie fierte în mod excesiv.

Citește și: De ce trebuie spălat orezul înainte de a fi gătit. Multe gospodine omit acest pas important

Alt secret este că orez se măsoară cu o cană sau un pahar, apoi se spală cu multă apă. Același vas va fi folosit și pentru a pune apă. Câtă apă se pune la pilaf?

Ei bine, pentru o cană de orez se folosesc în jur de 2 căni și jumătate, 3 căni de apă. Depinde de tipul de orez pe care vrei să îl faci, dar în general se pun cam 3 căni de apă la o cană de orez.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro