În Botoșani s-a deschis un muzeu dedicat lui Constantin Dracsin, singurul artist român a cărui operă a fost realizată fără mâini

În Botoșani s-a deschis un muzeu dedicat lui Constantin Dracsin, singurul artist român a cărui operă a fost realizată fără mâini
Muzeu dedicat lui Constantin Dracsin

Un muzeu dedicat artistului Constantin Dracsin a fost deschis la Botoșani. Acesta este situat într-un spațiu privat aparținând omului de afaceri Gheorghe Iavorenciuc. Constantin Dracsin a fost unul dintre cei mai apreciați artiști.

Muzeu dedicat lui Constantin Dracsin

Constantin Dracsin a fost poet, scriitor și grafician. Acesta este unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți artiști români. Operele sale au fost realizate fără mâini. Cărțile, tablourile și o parte din poeziile în ciornă ale artistului fac parte dintr-o colecție specială.

Aceasta i-a fost înmânată lui Gheorghe Iavorenciuc chiar de Constantin Dracsin la vârsta de nouă ani, momentul în care a rămas fără mâini, după ce a suferit de poliomielite. Artistul a reușit să deseneze și să scrie cu creionul ținut între dinți. Lucrările sale au fost și sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate.

„Constantin Dracsin reprezintă un reper în comportamentul uman pe pământul acesta. Este un model. El a făcut totul cu ce nu a avut. El nu a avut mâini şi a pictat, a făcut grafică cu dinţii. De la nouă ani, Dumnezeu i-a luat mâinile din cauza poliomielitei şi atunci el s-a căţărat pe propria sa persoană şi a ieşit din interiorul lui şi a început să lucreze. A început să scrie, a făcut mii şi mii de lucrări de grafică. Lucrările lui sunt făcute cu multă, multă trudă. Zile întregi stătea să pună punctele şi liniuţele ca să îşi exprime ideile. Este un om extraordinar, ca om care luptă cu incapacităţile sale”, a afirmat Iavorenciuc.

Singurul artist român care a realizat opere fără mâini

La muzeul din Botoșani se regăsesc 134 de lucrări de ale lui Constantin Dracsin. Printre acestea, și volumele sale de poezii. Marele artist s-a născut pe 20 iulie 1940 în localitatea Draxini, comuna Bălușeni, județul Botoșani. A fost membru al Asociației Artiștilor Plastici din București și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Mai mult de atât, a publicat șase cărți: în anul 1981 „Poezii”, în anul 1984 „Singurătatea Sâmburelui”, în 1985 „Lacul septentrion”, în 1995 „Zborul”. iar în 1997 „Athosul de sub imaginații” și „Ochii și omătul cerului”.

Constantin Dracsin a avut multe expoziții personale de grafică, dintre care patru la Botoșani, una la București, una la Iași și una la Essen, în Germania.  În același timp, lucrările sale sunt prezente în colecții particulare din România și în străinătate. Constantin Dracsin s-a stins din viață în anul 1999, pe 7 ianuarie.