Ce dramă pentru Jean Paler. Ce a pățit artistul, nu i-a fost rușine să povestească

Ce dramă pentru Jean Paler. Ce a pățit artistul, nu i-a fost rușine să povestească
Ce drama a trait Jean Paler

Deși Jean Paler este tot timpul cu zâmbetul pe buze, comediantul nu a avut o viață tocmai ușoară. Astfel că în vremea comunismului, acesta ajunsese chiar să muncească cot la cot cu pușcăriașii.

Ce dramă pentru Jean Paler

Astfel, puțini știu că Jean Paler a muncit la construirea Transfăgărășanului. Jean Paler a avut o viață grea pe atunci, riscând să își piardă viața în orice moment, așa cum s-a și întâmplat cu mulți dintre colegii săi, care lucrau cu dinamită. Tot Jean Paler a spus că nu mai merge pe Transfăgărășan deoarece are numai amintiri neplăcute.

„Un an și trei luni am muncit pentru Transfăgărășan, am  lucrat pe partea Căpățâneni. Stăteam prins în cordelină, la 80 de metri, puneam dinamită, mă pricepeam, căci făcusem școala de artificieri. Mulți colegi de-ai mei s-au dus pe copcă, pentru că adesea se surpa muntele, pleca cu tot cu bolovani, la vale. Eu băgam dinamita și să mă ascundem, aveam la dispoziție doar câteva secunde, ca să nu fiu îngropat de viu. Acolo mirosea a moarte” a spus Jean Paler pentru Impact.ro. 

”La două zile, ne dădeau mazăre”

Jean Paler a povestit că în fiecare zi, atât el cât și colegii săi mâncau orez. Numai o dată la două zile primeau mazăre, iar de carne nici nu se punea problema. Nici cu căldura nu era ușor, iar pentru a încălzi camerele în care stăteau, făceau focul utilizând butoaie sparte, deoarece lemnul era înghețat.

”La două zile, ne dădeau mazăre, iar în fiecare zi primeam orez, îi ziceam balastru. Carnea nu exista. Ceaiul era o apă colorată. Dimineața ne dădeau o bucățică de slănină și o felie de pâine. Așa s-a construit Transfăgărășanul. Făceam căldură în camerele improvizate din niște panouri, cu ajutorul unor butoaie sparte. Lemnul era înghețat”, a spus Jean Paler.

În plus, la vremea respectivă, nici de apă caldă nu putem vorbi. Jean Paler a spus că aveau apă călâie și că trebuiau să se spele repede, ca nu cumva apa să se răcească.

„Nu aveam unde să ne spălăm, era o mașinărie cu apă călâie, adusă de jos, de la șes, trebuia să te speli în viteză, era aproape rece. Ni s-a dat, când am venit aici, un sfert de săpun, doi metri de ață, un ac înfipt în săpun și o pastă de dinți mentolată. Ne spălam singuri hainele, puneam chiloții și izmenele sub saltea și ne culcam pe ele, sperând să se mai usuce, până dimineață. Dar, tot umede erau, așa le luam pe noi”, a mai dezvăluit celebrul comediant.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI