Nouă taxă în România! Cei care adoră serile de weekend pline de filme de pe o anumită platformă primesc noi vești. Impozitul a intrat în vigoare luna aceasta și obligă toți furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere din țara noastră să plătească la stat 4% din veniturile încasate, informează firma de consultanță Deloitte. Legea care instituie această obligație a fost adoptată recent de Parlamentul României și a intrat în vigoare în data de 3 iulie. Iată despre ce este vorba!
Nou impozit în România! Acesta este cunoscut sub numele de ,taxa Netflix’ și a intrat în vigoare luna aceasta. Ea obligă toți furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere din țara noastră să plătească la stat 4% din veniturile încasate.
Mai exact, este vorba despre furnizori precum: Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, Voyo. Aceștia au obligația să plătească o taxă pentru veniturile obținute din partea utilizatorilor români pentru vizionarea de filme online, informează firma de consultanță Deloitte.
Legea în cauză a fost adoptată recent în Parlamentul României și a intrat în vigoare în data de 3 iulie. Taxa a fost menținută la nivelul din proiectul inițial (de 4%), deși în urma dezbaterilor din Senat fusese redusă la 2%.
,,Deşi primul termen de declarare şi plată ar trebui să fie 25 august 2022, mai sunt anumite aspecte tehnice încă neclare pentru contribuabilii vizaţi. Proiectul de lege a fost elaborat în cursul anului trecut, iniţiatorii susţinând necesitatea taxei în contextul încasărilor în scădere la Fondul cinematografic, din cauza restricţiilor legate de pandemie, inclusiv închiderea sălilor de cinematograf, în timp ce piaţa platformelor de filme online a fost în plină ascensiune.
Taxa se va achita la Centrul Naţional al Cinematografiei, iar o parte din fondurile astfel colectate (40%) pot merge către finanţarea directă a producţiei cinematografice locale”, a precizat Ana Petrescu-Mujdei, manager senior Deloitte România.
Baza de calcul a taxei de 4% este formată din veniturile obținute de operatorii vizați de la utilizatorii români, din tranzacții unice sau sub formă de abonament, arată sursa citată. Aceasta se aplică și entităților nerezidente care nu au filiale înregistrate în România, dar care au venituri obținute din țara noastră.
Platformele care obțin venituri anuale mai mici de 65.000 de euro sau au un nivel de audiență sub 1% raportat la totalul abonaților din România vor fi exceptate, mai arată actul normativ.
,,Mai mult, textul de lege creează confuzie în rândul societăţilor vizate – pe de o parte prevede că termenul de declarare şi plată este data de 25 a lunii următoare obţinerii veniturilor (în acest caz 25 august 2022), iar pe de altă parte conţine o menţiune potrivit căreia furnizorii de servicii media audiovizuale, la cerere, au obligaţia să declare şi să transfere către Centrul Naţional al Cinematografiei taxa de 4% pe bază trimestrială, în termen de 30 de zile de la sfârşitul fiecărui trimestru”, arată aceasta.