Imobiliare 2021. Acest an este de așteptat să fie un an plin de speranță. Depinde mult de implementarea la timp a vaccinărilor în masă. Se așteaptă ca economiile să inverseze impactul negativ al pandemiei, iar 2021 va fi începutul mult dorit al recuperării. Analiștii din piață au date sumbre. Connform acestora volumul investițiilor în active imobiliare comerciale românești ar putea scădea în 2021.
Deși premizele anunțate pentru acest an sunt sumbre, cu toate astea prețurile la apartamente ar putea să crească. Acest efect de bumerang vine pe fondul scumpirii materialelor de construcții, ceea ce duce la un cost mai mare pe metrul pătrat.
Conform lui Cristian Erbașu costul de construcție pe metru pătrat a ajuns la 1.000 de euro în Polonia, iar în Belgia a ajuns la 2.000 de euro. Acest trend s-ar putea să apară și pe piața de imobiliare 2021 în România.
Imobiliare 2021. Consultanții prevăd un volum total pentru tranzacțiile imobiliare comerciale de peste 0,5 miliarde de euro, în scădere de la 0,9 miliarde de euro în 2020. Aceștia văd, de asemenea, loc pentru o ușoară scădere a randamentelor până la sfârșitul anului pentru primele birouri și industria primară. Asta în cazul în care economia, sistemul politic și monetar sunt satisfăcătoare.
”Având în vedere natura pieței de investiții și faptul că unele tranzacții pot dura ani de zile până la închidere, este probabil ca 2021 să arate puțin mai rău, deși activitatea va continua.”, concluzionează coonsilierii Colliers.
România a început anul 2020 cu oferte mari în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Pentru 2021, volumul este de aproximativ 150 de milioane de euro.
Acesta este printre primele avertismente exprimate deschis pe piața imobiliară. Avertisementele au venit pe fondul multor previziuni care presupun fie o revenire strânsă la starea pre-criză, fie modele post-criză, cele din urmă putând crește cererea din piață.
Confruntându-se cu trecerea retailerilor neesențiali către online și companiile care își păstrează angajații acasă în timp ce își închiriază birourile, proiecțiile au devenit mai realiste. Cu toate astea, deși la imboliarele industriale, biroruri, piața a scăzut, la apartamente prețurile s-ar putea să crească. Argumentul îl dă Cristian Erbaşu.
„Preţul materialelor de construcţii a simţit o creştere escaladată în ultimele trei-patru luni. (…) Costul construirii acestor apartamente creşte şi va creşte în continuare. Vă dau nişte parametri la nivel european, ca să vă daţi seama unde o să ajungem.
În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depăşit în România 600 de euro pe mp”, declară Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.