Ce se întâmplă cu certificatul digital verde în România. Secretarul de stat pentru Turism a făcut anunțul azi

Ce se întâmplă cu certificatul digital verde în România. Secretarul de stat pentru Turism a făcut anunțul azi
Certificatul verde digital soluția la nivelul UE în Pandemie

Pe 17 martie Comisia Europeană propunea crearea unui certificat verde digital. Certificatul verde digital ar urma să faciliteze libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei. Certificatul va fi o dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19. În același timp face dovada unui rezultat negativ al testului sau că persoana a fost recuperată după infectare.

Ar putea apărea certificatul verde digital și în România

Certificatul verde, conform CE, va fi disponibil, gratuit, în format digital sau pe hârtie. Acesta va include un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea certificatului. Comisia va construi o poartă de acces pentru a se asigura că toate certificatele pot fi verificate în întreaga UE.  În acest context România pare pregătită să pună pe piață certificatul verde, conform declarațiilor secretarului de stat pentru Turism, Paul Ene.

”Acest certificat verde este modul prin care se poate facilita circulația în condiții de siguranță a cetățenilor din toate statele membre. România are o bază de date online deja accezibilă celor care s-au vaccinat și integrarea cu o bază de date comună la nivel european ar fi destul de facilă.

Deci, practic, suntem pregătiți să share-uim aceste date. Economia și turismul din România nu mai pot rezista încă o vară ca cea din 2020. Sperăm ca lucrurile să se miște cât mai repede în Parlamentul European și toate statele membre să se pună de acord.”, a declarat Paul Ene.

CE va sprijini statele membre în implementarea tehnică a certificatelor. Statele membre rămân responsabile de a decide care restricții de sănătate publică pot fi scutite de călători. În același timp vor trebui să aplice astfel de derogări în același mod călătorilor care dețin un certificat verde digital.

Soluția la nivelul UE în Pandemie

Certificatul verde digital este o soluție la nivelul UE în plină Pandemie. Acesta ar asigura cetățenii UE că beneficiază de un instrument digital armonizat pentru a sprijini libera circulație în UE. Obiectivele  cheie sunt să se ofere un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur. Certificatul verde digital va respecta pe deplin protecția datelor, spun oficialii CE.

Cu certificatul verde digital, UE are o abordare europeană pentru a se asigura că cetățenii UE și membrii familiei lor pot călători în siguranță și cu restricții minime în această vară. Certificatul digital verde nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație. Nu va discrimina în niciun fel, declara în martie Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

”O abordare comună a UE nu numai că va ajuta la restabilirea treptată a liberei circulație în interiorul UE, dar va evita fragmentarea.

Este, de asemenea, o șansă de a influența standardele globale și de a da un exemplu bazat pe valorile noastre europene, cum ar fi protecția datelor.”, a mai spus Didier Reynders.

Data la care certificatul verde digital ar putea să intre în vigoare este 1 iulie 2021. Deocamdată nu este o dată bătută în cuie, ci doar o idee avansată de CE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI