Au apărut primele imagini cu secția ATI din spitalul Piatra Neamț, unde au murit 10 pacienți arși de vii. Oameni erau imobilizați la pat, intubați, din cauza coronavirusului, astfel că au ars fără a putea să încerce măcar să scape. Urmele lor au rămas pe paturile arse, astfel că imaginile, pe bună dreptate, pot fi considerate imaginile groazei.
Incendiul devastator, care a curmat 10 vieți, a izbucnit sâmbătă seară, la spitalul din Piatra Neamț, la secția ATI, unde se aflau internați 15 pacienți care se aflau deja în stare gravă din cauza coronavirusului. Incendiul se pare că a pornit de la un scurtcircuit, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Astfel, 10 pacienți au murit, 8 din secția ATI și doi dintr-o altă secție învecinată. Medicul care se afla de gardă, Cătălin Denciu, împreună cu o colegă asistentă, au sărit în flăcări pentru a scăpa oamenii de flăcări, însă au fost și ei grav răniți.
Încăperile unde a avut loc incendiul sunt negre de fum, fum scos de mobilierul secției, dar și de la cadavrele care au ars fără ca oamenii imobilizați la pat să poată să schițeze măcar vreun gest de a se salva.
Paturile s-au topit pur și simplu, cu tot cu pacienți. La unul dintre ele se vede forma omului care zăcea acolo și care cu siguranță nu a mai avut scăpare. Probabil că și acum, din spital, încă nu a dispărut mirosul de carne arsă, de la pacienții prinși în incendiul devastator.
Incendiul de la secția ATI a spitalului Piatra Neamț a izbucnit sâmbătă seară. În urma acestuia 10 oameni au murit, în condiții groaznice, și mai mulți au fost răniți. Medicul și asistenta care se aflau de gardă în acel timp au încercat să salveze pacienții, însă au fost și ei răniți grav de flăcări. Astfel, doctorul Cătălin Denciu a fost transportat la un spital din București cu arsuri pe 40% din suprafața corpului.
”Două cadre medicale și-au riscat viața să salveze pacienții – un medic (cel cu 40% arsuri) și o asistentă, ambii care au fost răniți”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru la Digi24.
De asemenea, colegiul Medicilor transmite că în sistemul românesc de sănătate nu trebuie să se mai producă tragedii, făcând referire și la cazul asemănător al incendiului de la maternitatea Giulești din București.
”Suntem, de asemenea, alături de colegul nostru medic aflat de serviciu și care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând, potrivit informațiilor, să salveze pacienții. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giulești, iar acum această tragedie care poate arată și infrastructura deficitară a spitalelor”, a tranmis într-un comunicat prof. dr. Daniel Coriu de la Colegiul Medicilor.