Statele Unite ale Americii și Rusia nu s-au avut prea bine post-război. În timpul Războiului Rece au avut însă câteva colaborări mai puțin cunoscute.
În Războiul Rece, între Statele Unite ale Americii și URSS a existat o tensiune continuă. În ciuda acestei situații de fapt, au fost și colaborări. Cele mai importante, pentru viitorul umanității, au fost în explorarea spațiului.
Prin anii ’80, când relațiile politice s-au îmbunătățit, a apărut și ideea unei colaborări spațiale. Pe atunci, Rusia comunistă era deja aproape de colaps. Ambele țări au început să caute parteneriate spațiale strategice.
Eforturile de cooperare ale Uniunii Sovietice și Statelor Unite s-au concretizat în proiectul experimental Apollo-Soyuz. Cele două aeronave s-au unit în iulie 1975.
În 1981, când Ronald Reagan a ajuns să fie președintele SUA, tensiunile Războiului Rece încă se simțeau. Invazia sovietică a Afghanistanului, impunerea legii marțiale în Polonia și plasarea de rachete de luptă în Europa de către NATO erau câteva motive.
În acel an, administrația Reagan a anunțat că este de acord cu un tratat de cooperare între SUA și Uniunea Sovietică. Doar că exista suspiciune de ambele părți, astfel încât tratatul a devenit viabil abia la sfârșitul Războiului Rece.
În lipsa unui acord guvernamental formal, Casa Albă a permis, totuși, cooperări subtile între cele două țări inamice. Spre exemplu, americanii voiau să înțeleagă mai multe despre efectele zborurilor de lungă durată asupra corpului uman. Asta era o zonă în care rușii dețineau monopolul mulțumită pauzei de șase ani dintre 1975 și 1981 a Statelor Unite în ceea ce privește misiunile umane în spațiu.
Grupurile private căutau să mențină cooperarea SUA – Uniunea Sovietică vie și reușeau. Unul din aceste grupuri a fost Planetary Society. Deși Războiul Rece a fost un adevărat carusel politic, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au reușit să găsească modalități să coopereze, chiar și în lipsa unor tratate oficiale de colaborare.