Imagini șocante într-un azil din Teleorman. În ce hal sunt ținuți pacienții cu dizabilități aici

Imagini șocante într-un azil din Teleorman. În ce hal sunt ținuți pacienții cu dizabilități aici
Consiliul Europei cere României să facă mai mult pentru a proteja drepturile persoanelor cu dizabilități

Centrele pentru adulți din România oferă condiții deplorabile pentru persoanele cu dizabilități. În același timp sistemul educațional se luptă să asigure includerea copiilor cu dizabilități. Toate astea  sunt o sursă de îngrijorare pentru organismele europene. Un astfel de caz a fost scos la suprafață de reprezentanții Consiliului de monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Cazul, conform acestora, s-a întâmplat în comuna Olteni din județul Teleorman.

România încetinește integrarea persoanelor cu dizabilități

Situația adulților și copiilor cu handicap este îngrijorătoare în România. Centrele pentru adulți oferă condiții de primire deplorabile., iar includerea copiilor în sistemul școlar lasă încă de dorit, spune un studiu realizat de Ouest-France. Dacă ne referim strict la copii cu handicap, doar 8.000 de copii cu dizabilități și copii cu nevoi speciale sunt acum integrați în școlile din România, din mai mult de 100.000.

Înainte de 2016, era chiar imposibil să-ți educi copilul, cel puțin în public, aceștia învățând doar în școli speciale. De cealaltă parte adulții cu handicap ajung să trăiască în condiții mizere și să nu fie tratați așa cum trebuie de asistenții sociali plătiți de stat pentru asta. Un astfel de caz a fost reclamat de reprezentanții Consiliului de monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Cazul, conform acestora, s-a întâmplat în comuna Olteni din județul Teleorman.

Adulți descoperiți supraviețuind la limita subzistenței

În urma unor sesizări, reprezentanții Consiliului de monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, alături de autoritățile DAGSPC locale, au decis să facă o vizită la un azil din județul Teleorman. Instituția aflată în comuna Olteni a scos la iveală un adevărat coșmar trăit de 29 de bărbați și 21 de femei. Au fost găsiți adulți, cu disabilități, fiind legați de pat. Tudor Ionuț, expert independent, a mai declarat că au găsit mâncare stricată și mizerie de nedescris.

„Pe tot parcursul vizitei, niciunul din cei 4 paznici, angajați ai centrului, nu a fost prezent, accesul oricărei persoane străine cât și părăsirea centrului de către beneficiari putând fi efectuată cu ușurință, astfel fiind grav afectată siguranța benficiarilor.”, se arată în comunicatul emis de Reprezentanții Consiliului de monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Instituția, în organigramă, are 51 de angajați pe hârtie. În realitate aici activează doar 38 de asistenți sociali. Situația este cunoscută la nivel județean, dar autoritățile se scuză prin lipsa de personal pentru a putea face față situațiilor și de a le rezolva.

”Peste 800 de asemenea situații pe care noi trebuie să le controlăm o dată pe an cel puțin.

Noi avem 10 inspectori de monitorizare, un deficit maxim de personal.″, declară Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare, conform Pro TV.

Consiliul Europei cere României să facă mai mult pentru a proteja drepturile persoanelor cu dizabilități

România ar trebui să îmbunătățească punerea în aplicare a legilor și să asigure finanțarea pentru a proteja în mod eficient drepturile persoanelor cu dizabilități și pentru a proteja femeile de violență, a concluzionat un nou raport al Consiliului Europei.

„Există obstacole sistemice care împiedică grav protecția eficientă a drepturilor persoanelor cu dizabilități în România.

Aceste evoluții pot avea consecințe grave pentru respectarea drepturilor omului copiilor, cu sau fără dizabilități, și a adulților cu dizabilități din România și merg împotriva recomandărilor noastre.”, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović.

Comisarul remarcă faptul că, în ciuda unui cadru legislativ și politic îmbunătățit, sunt necesare măsuri extinse pentru a remedia lacunele restante în protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ea îndeamnă autoritățile să clarifice mandatele instituțiilor responsabile, să consolideze monitorizarea și să consolideze colaborarea lor cu ONG-urile.

Comisarul Mijatović este deosebit de îngrijorat de subfinanțarea sistemului de asistență socială pentru adulți și copii cu dizabilități. În acest context, ea regretă că parlamentul român a adoptat recent o lege bugetară care nu garantează alocarea, de la bugetul de stat, a fondurilor necesare pentru susținerea sistemului de protecție a copilului și a sistemului de îngrijire socială pentru persoanele cu dizabilități.  comisarului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI