Imagini cu municipiul Iași din perioada regimului comunism au ieșit la iveală. În imagini se regăsește perioada 1960-1981 și imagini cu apariția cartierelor și dezvoltarea lor. De asemenea, pozele ilustrează fabricile care au funcționat în perioada regimului comunist.
Fabrica de mătase din oraș, lucrări la spitalul de pediatrie și la căminele din Tudor Vladimirescu, liceele industriale ridicate în zona Socola. Toate acestea apar într-un document deosebit despre municipiul Iași, dar și alte localități din județ în anii regimului comunist.
Printre altele, în documente apare Țesătoria de mătase „Victoria” din zona industrială, o imagine inedită din anul 1970. Tot în același document, se regăsesc și imagini cu Centrala Electrică de Termoficare. În aceeași perioadă, apar și căminele studențești din zona Tudor Vladimirescu.
Primele cămine construite au fost T1-2 și T3-4. Acestea au fost date în folosință în anul 1969. Ultimele cămine construite au fost T18 și T19. Cele două din urmă au fost finalizate în 1982. Sistematizarea din anii regimului comunist a inclus căminele studențești și alte noi cartiere din Iașul acelei perioade.
Un articol din anul 1971 scoate în evidență viața locuitorilor din cartierul Alexandru cel Bun. Primele apartamente construite au fost cele din blocul M10, construcție din strada Mușatini. În acest cartier au primit apartamente muncitorii de la Uzina de fibre sintetice, Regionala CFR Iași, Uzina metalurgică, Fabrica de Tricotaje „Moldova”.
„Sunt numai câteva luni de când în șesul Bahluiului s-a inaugurat oficial șantierul celui mai tânăr cartier – Alexandru cel Bun – din municipiul Iași. Duminică, 5 septembrie a.c. a avut loc un eveniment deosebit. Primii locuitori ai celui mai tânăr cartier și-au primit cheile de la apartamente. În prezența tovarășului Viorel Tiron, prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Municipal Iași, și a altor persoane oficiale, inginerul Mircea Dumitrașcu, directorul trustului de construcții, a înmânat cheile locatarilor”, se arată în presa vremii.
O altă imagine din anul 1967 îi ilustrează pe muncitorii de la Fabrica Terom ieșind de pe poarte întreprinderii. În același an, a fost finalizată construcția Hotelului „Unirea” din Iași. În anul 1969 a fost dată în folosință clădirea care adăpostea „Salvarea”, acesta fiind actualul sediu al Serviciului Județean de Ambulanță Iași.
În urmă cu 50 de ani, clădirile primeau sute de muncitori. În prezent, au devenit o adevărată ruină. Acesta este și cazul fostului Combinat de Utilaj Greu din Iași. Colosul industrial a fost construit în ’70, iar acum este vândut bucată cu bucată.
Pentru mai multe poze, puteți vizita BZI.