Ultimul an și jumătate, cel puțin pentru Klaus Iohannis, a însemnat o serie de vizite și zboruri, parte dintre ele nejustificat de scumpe, ceea ce a dus la alimentarea scandalului zborurilor preşedintelui, care continuă cu cea mai recentă vizită în Vietnam şi Coreea de Sud.
Klaus Iohannis este la al 2-lea și ultimul mandat ca președinte al României, iar anul 2023 a fost unul plin de controverse, dar și un scandal masiv pe tema cheltuielilor Administrației Prezidențiale legate de vizitele acestuia în mai multe state ale lumii, unele dintre ele fără a avea o conotație politică sau economică importantă pentru relațiile bilaterale ale țării noastre cu cele vizitate de Iohannis, astfel că scandalul zborurilor preşedintelui continuă.
Din păcate, ca urmare a unor anchete jurnalistice apărute în presa locală, s-a aflat și care a fost suma uriașă cheltuită de Klaus Iohannis pe deplasările externe în 2023, pentru toate cele 34 de deplasări, și anume peste 41 de milioane de lei, de altfel suplimentate printr-o decizie a premierului Ciolacu, din fondurile de rezervă al statului.
Așa cum spuneam în introducere, între 22 și 24 aprilie preşedintele şi soţia pleacă în Vietnam şi Coreea de Sud, și după cum era de așteptat, cheltuielile sunt extrem de ridicate, mai ales că drumul se face cu un avion închiriat.
„În 2023, Klaus Iohannis a efectuat nu mai puțin de 29 de deplasări oficiale cu avioane private și au costat 40 de milioane de lei”, spun Cei de la BoardingPass, iar raportul mai arată că și în 2022 au fost cel puțin 22 de deplasări la care s-a folosit un avion privat, închiriat.
Conform BoardingPass, deplasările spre Vietnam și Coreea de Sud se vor face cu același avion ca și anul trecut, și este vorba de un avion de tipul Gulfstream G550, operat de Global Jet Luxemburg. De fapt este exact același avion cu care Iohannis a făcut cele mai multe deplasări în 2022 și 2023.
Tot în 2023, spre finalul anului, când deja se știau care sunt costurile cu deplasările sale, Klaus Iohannis lua decizia de a secretiza costurile, iar Administrația Prezidențială justifica acest aspect, spunând că ”decizia secretizării a fost luată la nivelul Administrației Prezidențiale, nicidecum printr-o lege asupra căruia președintele nu are nicio putere.”
Inclusiv anchetele făcute de cei de la Recorder aveau să scoată în evidență sumele extrem de mari cheltuite de actualul președinte pentru deplasări care nu aveau nicio importanță vitală politică sau economică pentru România în acest moment, dar cu toate astea, ele au avut loc.