21 aug. 2023 | 22:02

Imagini dezolante cu Teatrul de Vară din Mamaia, a ajuns o ruină. Octavian Ursulescu: ”Nu s-a dat nici măcar cu o bidinea pe pereți” FOTO EXCLUSIV

Știri Locale
Imagini dezolante cu Teatrul de Vară din Mamaia, a ajuns o ruină. Octavian Ursulescu: ”Nu s-a dat nici măcar cu o bidinea pe pereți” FOTO EXCLUSIV
Imagini dezolante cu Teatrul de Vară din Mamaia, a ajuns o ruină

Festivalul de muzică ușoară Mamaia 2023 nu se va desfășura, ca odinioară, la Teatrul de Vară din Mamaia, ci în Piațeta Perla din stațiune. În exclusivitate pentru Playtech Știri, vestitul prezentator Octavian Ursulescu și-a exprimat dezamăgirea față de actuala ediție. Playtech Știri vă prezintă, în exclusivitate, fotografii de la Teatrul de Vară, uitat în timp, dar și de la Piațeta Mamaia, unde muncitorii lucrează de zor.

Care va fi soarta Teatrului de vară din Mamaia? ”Mă tem sincer să nu apară pe locul lui vreun hotel sau mall”

În calitate de fost prezentator al festivalului, Octavian Ursulescu a atras adesea atenția asupra Teatrului de vară din Mamaia, locul desfășurării acestui eveniment cu tradiție. Însă, nimeni nu l-a luat în seamă:

”Poate 60, dar nu o aniversare a festivalului de muzică ușoară de la Mamaia! În ultimii ani am publicat în revista ”Actualitatea Muzicală”, editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), mai multe articole cu fotografii similare, dezvăluind starea jalnică a Teatrului de vară din Mamaia, cândva o mândrie a stațiunii și a litoralului. Am crezut că tragem un semnal de alarmă și că se vor lua măsuri. Zadarnică speranță, până la începutul acestui an, când autoritățile județene constănțene au anunțat ”reluarea festivalului de la Mamaia”, promițând renovarea legendarului teatru.

Pentru că suntem în România și, vorba ceea, ”asta ne ocupă tot timpul”, nu s-a întâmplat absolut nimic: nu se reia nici ”Festivalul de la Mamaia” (citiți mai jos) și nu s-a dat nici măcar cu o bidinea (s-ar fi putut inspira din reclamele TV!) pe pereții teatrului, care, altminteri, slavă Domnului, nu este (încă) o ruină, în câteva luni putea fi renovat. Probabil însă era nevoie și aici de o…licitație, când, dacă, în deceniul în care a fost abandonat, lucrau zilnic, câteva ore, astăzi era o bijuterie! Mă tem sincer să nu apară pe locul lui vreun hotel sau mall…Nu mă pot împiedica însă să mă gândesc și la o soluție mai puțin costisitoare și legată de istoria festivalului, teatrul Soveja, unde au avut loc câteva ediții ale festivalului.

Deci, cu Teatrul de vară ne-am lămurit. Iar cu ”reluarea festivalului de la Mamaia” e bine ca lucrurile să fie foarte clare, acum, cu câteva zile înainte de startul concertelor din piațeta Perla (între noi fie vorba, poate ar fi costat cam tot atât, dacă se renova teatrul, fiindcă în piață e nevoie de amenajări costisitoare)”, ne-a spus el, pentru Playtech Știri.

”Vom asista la trei concerte, în aer liber, într-o piață, cu spectatorii pe scaune”

Festivalul Mamaia 2023 se va desfășura, în acest weekend, în perioada 25-27 august. Însă, nu va mai avea parfumul de altădată, când pe scenă se afla toată crema muzicii românești:

”Lansat în 1963, festivalul de la Mamaia a fost un festival al muzicii ușoare românești și a avut ca inițiator principal UCMR, breasla profesioniștilor muzicii, așa cum este firesc, membrii uniunii dorind să promoveze noi creații și, ceva mai târziu, și tineri interpreți de valoare. Dar, este posibil oare să ”reiei” o manifestare fără contribuția UCMR, deci a muzicienilor de frunte ai țării?

Recapitulând: nu va fi festival de muzică ușoară, cu cea mai bună orchestră de gen din țară (condusă de Ionel și Andrei Tudor), componenta rock fiind consistentă, nu va exista implicarea directă, profesionistă a UCMR și nici locul original de desfășurare, Teatrul de vară din Mamaia! Nu va fi o ”reluare” și pentru că festivalul de la Mamaia însemna concursuri de Creație și de Interpretare, jurii, premii. Așa încât vom asista la trei concerte în aer liber, într-o piață, cu spectatorii pe scaune, la 60 de ani de la prima ediție a festivalului, ceea ce la urma urmei este lăudabil”, ne-a mai declarat Octavian Ursulescu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Imagini dezolante cu Teatrul de Vară din Mamaia, a ajuns o ruină. Octavian Ursulescu ”Nu s-a dat nici măcar cu o bidinea pe pereți” FOTO EXCLUSIV

Octavian Ursulescu condamnă schimbarea, pe ultima sută de metri, a organizatorilor

Octavian Ursulescu fusese numit inițial să găzduiască ediția aniversară. Era onorat de acest privilegiu. Bucuria a fost însă umbrită de anunțarea noilor organizatori, după o licitație neașteptată. Odată cu schimbarea organizatorilor s-au schimbat, firește, și prezentatatorii festivalului, desemnați fiind Aurelian Temișan și Liana Stanciu.

Octavian Ursulescu are însă multe semne de întrebare:

”Ceea ce n-am înțeles este ciudata licitație, anunțată acum doar cinci săptămâni (am prezentat până în prezent multe zeci de festivaluri, între care 13, doar la Mamaia, și n-am auzit niciodată de vreo licitație, organizatorii locali beneficiau de fonduri din care se gospodăreau), prin care un proiect net superior din punct de vedere artistic a fost exclus.

N-aș vrea să se înțeleagă că sunt subiectiv, pentru că n-aș prezenta eu! Nici dincolo nu semnasem vreun contract, au fost doar câteva discuții de principiu, dar este evident pentru orice observator corect că proiectul celălalt respecta mult mai mult spiritul și identitatea festivalului de muzică ușoară de la Mamaia, chiar dacă și în cazul lui nu erau îndeplinite câteva din criteriile enunțate mai sus”.

”Cu patru zile înainte de primul gong, nu se știe încă ce post TV îl va prelua”. Ce televiziune are mari șanse să difuzeze Festivalul Mamaia 2023

Octavian Ursulescu își mai arată dezamăgirea, în exclusivitate pentru Playtech Știri, și față de lista cu artiștii invitați, de pe care lipsesc nume grele din muzica ușoară românească:

”Priviți doar lista artiștilor care urmau să cânte acolo și comparați-o cu aceea din această săptămână, din ”Piațeta Perla”, o parte din aceștia fiindu-mi chiar și mie necunoscuți! Nu se poate aduce un omagiu (vai mie, cum să nu spun…tribut?) unui festival de legendă fără a implica absolut toți interpreții încă în activitate, fiecare cu un șlagăr, cel puțin unul, lansat de ei, în primul rând toți artiștii ”Generației de aur”, fiindcă ei au scris istoria strălucită în acești 60 de ani tumultuoși, chiar cu doar 41 de ediții desfășurate.

Sper însă, din toată inima, fiindcă sunt acolo atâția soliști pe care-i prețuiesc și un dirijor remarcabil, Daniel Jinga, că va fi un eveniment reușit și că vom asculta și muzică ușoară românească frumoasă. Aș vrea să-l urmăresc, dar cu 4 zile înainte de primul gong nu se știe încă ce post TV îl va prelua, ceea ce nici nu mă miră, dată fiind viteza cu care s-a pus pe picioare acest proiect…În final, sper din toată inima ca măcar anul viitor să putem asista la adevărata reluare a festivalului de muzică ușoară de la Mamaia, pe scena Teatrului de vară, chiar dacă la…61 de ani de la prima ediție”.

Deși încă nu a fost anunțat oficial care post de televiziune va difuza, în direct, evenimentul, reporterii Playtech Știri au aflat că în fruntea listei se află TVR.

Imagini dezolante cu Teatrul de Vară din Mamaia, a ajuns o ruină. Octavian Ursulescu ”Nu s-a dat nici măcar cu o bidinea pe pereți” FOTO EXCLUSIV

Cum arată acum Teatrul de Vară din Mamaia, dar și locul desfășurării noii ediții

Playtech Știri vă prezintă, în exclusivitate, fotografii din Mamaia, de la Teatrul de Vară, unde s-au desfășurat zeci de ediții ale festivalului, și pe scena căruia au urcat nume grele ale muzicii românești, precum Mirabela Dauer, Angela Similea, Adrian Daminescu, Corina Chiriac.

Clădirea arată ca după bombardament, zăcând în uitare, cu zidurile distruse de timp, cu afișe rupte și acoperite cu moloz, cu scaunele distruse. Este o ruină. Cine trebuia să-l repare? Toți ridică din umeri.

Vă prezentăm, în paralel, și fotografii din Piațeta Perla, aflată la nici 200 de metri distanță de Teatrul de Vară. O echipă de muncitori lucrează de zor la montarea scenei și a scaunelor. Cât costă un bilet la această ediție aniversară? Bilet întreg-28 lei/zi, bilet copii/elevi/studenți-7 lei, bilet pentru o zi pensionari-14 lei.

Te-ar putea interesa și: Călin Geambașu, gest răvășitor, la Festivalul Mamaia 2023, în memoria Mălinei Olinescu: ”Sper ca emoțiile să-mi permită”. Ce rol va avea fiul lui, copia lui Michael Jackson EXCLUSIV

Ei sunt artiștii care vor cânta, pe scena Festivalului Mamaia 2023, în acest weekend

Pe scena Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia 2023 vor urca artiști importanți, printre care Carmen Trandafir, Călin Geambașu, Xenti Runceanu, Andreea Runceanu, K1, Alexandra Ungureanu, Narcisa Suciu, Marius Țeicu, Gabriel Cotabiță, Dani Ionescu, Anca Florescu, Anca Țurcașiu, Corina Chiriac, Aurelian Temișan, Miki ex K-pital, Vlad Nicolici, Loredana, Horia Moculescu, Silvia Dumitrescu, Călin Goia, Jazzy Jo, Loredana, Hara, etc.

Vor fi și recitaluri. Vineri, 25 august, vor cânta Direcția 5 și Holograf. Sâmbătă, 26 august, vor susține recitaluri Proconsul și Cargo, iar duminică, 27 august, vor încinge atmosfera Voltaj și Loredana & Banda Agurida.

Parteneri
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul său a stârnit un val de reacții
Redactia.ro
Regula care se va aplica în toate hotelurile. Schimbarea va afecta unitățile de cazare din România
Click.ro
VIDEO Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Laurette a ajuns de nerecunoscut! Cum arată la 40 de ani și ce s-a apucat să facă pentru bani
Unica.ro
Plata pensiilor. Perioada în care banii pot fi ridicați de la ghișee, dacă beneficiarii nu au fost găsiți acasă
EVZ.ro
Florin Piersic, transferat chiar în aceste momente la Spitalul Foișor din Capitală, pentru o nouă operație! Imagini exclusive / PAPARAZZI
Spynews
Se impune prin lege în România. Guvernul a luat decizia astăzi, 9 mai: Să fie obligați!
Capital.ro
Secretul roșiilor mari și gustoase. Amestecul natural folosit de grădinarii cu experiență pentru stimularea plantelor
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
CRESC pensiile! Ce CATEGORII de pensionari PRIMESC majorarea
Mediaflux
El e Bogdan, tânărul veterinar care a fost găsit mort în propria mașină, pe o stradă din Pitești! S-a stins din viață din cauza depresiei / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro