Parcul Cișmigiu este considerat unul dintre cele mai frumoase din București, însă în prezent este evitat de vizitatori. Lacul este plin de deșeuri, vegetația a crescut foarte mult, locurile de joacă pentru copii sunt insalubre, iar gunoaiele sunt la tot pasul.
Parcul Cișmigiu este monument istoric, iar odinioară a fost cel mai îndrăgit loc de promenadă din București. În momentul de față, din păcate, starea lui se înrăutățește de la o zi la alta. De exemplu, în lac se află pet-uri, crengi, piese de mobilier, gunoaie, ambalaje și chiar păsări moarte.
Vegetația este uscată, mobilierul urban este vandalizat, iar în unele locuri lipsește în totalitate. Unul dintre cele mai grave probleme sunt arborii uscații, care stau să cadă peste trecătorii care mai vin să se plimbe prin parc.
Podurile sunt și ele într-o stare deplorabilă. Se desprind cu ușurință bucăți din beton care pot fi, de asemenea, periculoase pentru cei care se plimbă cu hidrobicicletele sau bărcile. Mai mult de atât, balustrăzile din beton stau să cadă din clipă în clipă peste aleile deja crăpate.
Coșurile de gunoi sunt insuficiente, așa că angajații ALPAB, sau chiar unii vizitatori, au improvizat câteva scrumiere. Aceștia au tăiat niște bidoane de la jumătate și le-au legat cu sfoară de bănci, cu mesajul ” Nu arunca chiștoacele! Strada nu e scrumieră!”
Locurile de joacă nu arată nici ele foarte bine. Sunt complet goale, deoarece găinațul porumbeilor le acoperă în totalitate. Foișorul din mijlocul parcului a fost odinioară piesa de rezistență din Cișmigiu. În prezent, din păcate, a devenit locul în care înoptează oamenii străzii.
În interiorul acestuia se regăsesc băncile, însă sunt vandalizate, iar peste ele se află cartoane pentru a putea fi folosite ca paturi. Fostele clădiri care erau folosite ca și toalete publice, au devenit acum adevărate focare de infecție.
Recent, Asociația Peisagiștilor din România a trimis Primăriei o scrisoare prin care îi cere să-i cedeze administrarea Parcului Cișmigiu, pentru a se ocupa cum se cuvine de acesta. Până acum, reprezentanții municipalității nu au răspuns. De asemenea, a fost inițiată și o petiție numită „Salvați Parcul Cișmigiu!”.
„Parcul Cișmigiu a fost lăsat de izbeliște ani în șir. Astăzi, degradarea își face simțită prezența la fiecare pas. Acoperit de găinațul păsărilor care s-au înmulțit peste măsură, punând în pericol sănătatea oamenilor de toate vârstele – de la cei mai mici, veniți la locurile de joacă, până la seniorii care își doresc o clipă de odihnă pe băncile din care timpul și uzura mușcă fără stinghereală, parcul s-a transformat într-o mărturie dezolantă a nepăsării și lipsei de conștiință civică a autorităților”, spune inițiatoarea acesteia.
Sursă foto: G4Media