Grădinile labirint de la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia au fost realizate după planurile arhitectului prințesei Martha Bibescu. În prezent, din păcate, se află într-o stare deplorabilă, fiind distruse aproape complet.
În anul 2001, tufele care formează labirintul din grădinile în stil francez de la Centrul cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia au fost tunse, apoi au fost completate firele de buxus, acolo unde lipseau. În acest fel, și-au recăpătat aspectul din anii 1940.
În prezent, se poate vedea cum o mare parte din acest labirint pare complet uscat, cu toate că buxusul se menține verde, inclusiv în sezonul rece. De asemenea, întreg complexul de la Mogoșoaia este clasificat ca monument istoric.
Managerul Centrului cultural Palatele Brâncovenești, Geani Dinu, a precizat că un parazit ar fi afectat buxul din grădini de câteva luni, potrivit G4Media. Mai mult de atât, acesta a mai spus că întreaga zonă Ilfov este afectată. Geani Dinu a precizat că s-au făcut tratamente și că situația este sub control.
„Ultima oară am primit un raport că vom reuși să recuperăm buxul”, a precizat acesta.
Se pare că plantele au fost atacate de omida păroasă a buxusului, potrivit reprezentanților centrului cultural.
Parcul Cișmigiu este considerat monument istoric, iar în trecut era cel mai îndrăgit loc de promenadă din București. În prezent, stare lui se înrăutățește de la o zi la alta, din păcate. În lac se află gunoaie, ambalaje, ba chiar și piese de mobilier.
Mobilierul urban este vandalizat, vegetația uscată, iar în unele locuri arborii uscați stau să cadă în orice moment peste trecători. De asemenea, și podurile sunt într-o stare deplorabilă, se desprind foarte ușor bucăți din beton.
Locurile de joacă sunt complet abandonate, deoarece gunoaiele și găinațul porumbeilor le acoperă în totalitate. Foișorul din mijlocul parcului a fost piesa de rezistență a parcului, însă acum este locul în care înoptează oamenii străzii.
Nu cu mult timp în urmă, Asociația Peisagiștilor din România a trimis primăriei o scrisoare. Prin intermediul acesteia, aceștia cer să administreze Parcul Cișmigiu. Până acum, reprezentanții municipalității nu au răspuns.
„Parcul Cișmigiu a fost lăsat de izbeliște ani în șir. Astăzi, degradarea își face simțită prezența la fiecare pas. Acoperit de găinațul păsărilor care s-au înmulțit peste măsură, punând în pericol sănătatea oamenilor de toate vârstele – de la cei mai mici, veniți la locurile de joacă, până la seniorii care își doresc o clipă de odihnă pe băncile din care timpul și uzura mușcă fără stinghereală, parcul s-a transformat într-o mărturie dezolantă a nepăsării și lipsei de conștiință civică a autorităților”, spune inițiatoarea acesteia.
Sursă foto: G4Media.ro