Imaginea groazei în piețele din Iași. Cum arată locurile insalubre după ce primăria n-a investit mai nimic în ultimii ani

Imaginea groazei în piețele din Iași. Cum arată locurile insalubre după ce primăria n-a investit mai nimic în ultimii ani
Imagini groaznice din piețele din Iași

Piețele din municipiul Iași au ajuns într-o stare deplorabilă. Din cauza lipsei investițiilor în modernizarea piețelor agroalimentare, municipiul Iași a rămas în urma marilor orașe din restul României la acest capitol.

Piețele din Iași ca după război

Imaginile din Piețele „Nicolina” sau „Alexandru Cel Bun” din Iași sunt destul de sugestive, față de piețele din alte orașe mari din țară cum ar fi Oradea sau Cluj-Napoca. Aici s-au investit sume mari de bani în ultimii ani. Piețele din Iași sunt administrare de Eco Piața SA. Acestea se prezintă la ani lumină față de piețe similare din țară.

Lipsa investițiilor în infrastructura din piețele Iașiului au adus municipiul la coada clasamentului la nivelul administrației din acest sector. Primăria Iași nu a investit foarte mulți bani în piețele din oraș. Acest lucru este vizibil de îndată ce intri în una din ele.

Societatea ce se ocupă de administrarea piețelor a avut grijă, în ultimii ani, ca banii să meargă mai mult pentru salarii în buget, decât să investească în aceste spații. Pe de cealaltă parte, administrațiile locale din orașe precum Oradea, Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Timișoara au modernizat aceste spații pentru ca producătorii agricoli să poată beneficia de ele.

Zero investiții în piețele din Iași

Piețele din Iași sunt conduse și gestionate de societatea Eco Piața SA. Aceasta este condusă de Cristinel Stărică. Societatea menționată se află în subordinea celor de la Primăria Iași. Ei administrează mai multe piețe din oraș precum: Piața „Alexandru Cel Bun”, Piața „Sudului” din CUG, Piața „Nicolina”, Piața „Păcurari”, Piața „Hala Centrală”, Piața „Dacia”, Târgul de Cherestea și Bazarul.

De asemenea, societatea Eco Piața SA a avut în gestionare și Hotelul Municipal. Clădirea a fost preluată de la Primăria și transformată în spațiu de creșă. Investiții în aceste piețe nu au fost foarte multe, iar de construirea unei noi încă nu poate fi vorba. Ultimele piețe ridicate în oraș au fost în anul 1999 și 2000. Atunci au fost ridicate Piața „Alexandrul Cel Bun” și Piața „Independenței”.

Cele două piețe au fost ridicate la cererea fostului edil, Constantin Simirad. De atunci au fost efectuate doar lucrări de întreținere, însă acestea nu au făcut diferență foarte mare și nu au evidențiat cu nimic piețele Iașului.

Salarii mici pentru cei ce administrează piețele

La societatea ECO Piața SA, situația în ultimii ani nu a fost una foarte strălucită. Investițiile în piețe nu au existat, însă directorul Cristinel Stărică a făcut în așa fel încât salariul să-i crească. Acest lucru s-a întâmplat în plină pandemie, în decursul anului trecut. La ECO Piața SA au fost făcute și mai multe anchete penale după anumite sesizări.

Acestea erau legate de suprataxarea celor ce închiriau o tarabă la numeroase cazuri cu privire la actele de proveniență a mărfurilor. În continuare, producătorii își vând marfa în condiții ce lasă de dorit.