De multe ori, noi, oamenii, avem tendința de a funcționa după principiul „dacă vezi, crezi”. Însă ceea ce vezi și ceea ce crezi sunt două lucruri diferite. Acest aspect este demonstrat chiar de către iluziile optice. Simțurile umane adună informații despre ceea ce văd și le transmit creierului. Aceste informații joacă un rol foarte important în conturarea percepției tale despre lumea înconjurătoare. În continuare, poți să vezi dovada exactă a unui creier care îți joacă feste. Cum arată iluzia optică cu ochi; o poți rezolva?
O iluzie optică este întotdeauna probabil cea mai clară dovadă a faptului că creierul tău îți poate juca feste. Imaginile cu iluzii optice ne oferă o perspectivă aparte asupra relației dintre ochi și creier. Aceste organe trebuie să lucreze împreună pentru a ajuta omul să înțeleagă ce are, de fapt, în fața sa.
Pentru că trăim într-o lume tridimensională, creierul primește indicii despre adâncimea, umbrirea, iluminarea și poziția obiectelor pe care te privim. În acest fel, putem interpreta corect ceea ce vedem.
Atunci când suntem puși față în față cu o imagine bidimensională însă, creierul poate fi păcălit. Iar asta se întâmplă din cauza faptului că creierul nu primește aceleași indicii la imaginea bidimensională față de cea tridimensională.
Prin urmare, creierul este nevoit să umple golurile informaționale sau să le completeze. Astfel, el conturează o imagine care, în realitate, nici măcar nu există. Acest lucru de întâmplă din cauza evoluției. Supraviețuirea unui om depinde de reacțiile rapide ale sale.
Creierul este conceput în așa fel încât să ajute omul să supraviețuiască prin a pune cap la cap fragmente de informație pe care le poate obține, potrivit cercetătorilor. În rest, el face tot posibilul să înțeleagă de unul singur lipsurile.
Ai nevoie de o dovadă a celor scrise anterior? Iată cum te poate fenta creierul! Totul are legătură cu iluzia optică de mai jos. Analizează cu atenție imaginea de mai jos, fața personajului în mod deosebit. Ce pereche de ochi crezi că este, de fapt, a sa? Prima sau a doua pereche de ochi?
Citește și: Iluzia optică de rezolvat în 15 secunde. Tu în cât timp găsești zebra diferită?
Unii ar spune că această iluzie optică este imposibil de rezolvat. Iluziile optice pot fi simple, dar și dificile. Cine s-ar fi gândit că două perechi de ochi și două perechi de buzear fi suficiente pentru a-ți devasta creierul și a face ca procesul de concentrare să fie unul dureros?