Iluziile optice ne pot păcăli uneori să vedem lucruri care nu există, inclusiv culori, iar acest exemplu a devenit viral pe TikTok. Dacă te uiți la imaginea de mai jos și crezi că ochii femeii sunt albaștri, ai dreptate – se pare că femeia are într-adevăr ochi albaștri. Dar nu sunt albaștri în fotografie.
Se pare că imaginea este o fotografie alb-negru cu un filtru roșu plasat peste ea, deci cu siguranță nu ar trebui să existe nicio nuanță de albastru. Și totuși, asta este ceea ce majoritatea oamenilor văd.
@beatonthebeeb Are her eyes blue? ##opticalillusion##opticalillusions##mindgame##mindgames ##colours##complementarycolors ♬ original sound – DJ
Vezi și: Iluzia optică simplă care arată cum va fi 2024 pentru tine. Ce vezi prima dată în imagine?
TikTokerul Dean Jackson este binecunoscut pe TikTok pentru distribuirea iluziilor optice uluitoare.
În această ultimă provocare mentală, ne cere să privim o fotografie a unei femei care are un filtru roșu peste ea și să decidem ce culoare au ochii ei.
Teoria lui Jackson este că deși creierul nostru încearcă să ne ajute, acesta ne înșeală în acest proces.
„Creierul tău detectează pigmentul – zona gri în jurul pupilei – și presupune că filtrul roșu a captat lumina albastră, așa că încearcă să te ajute, așa cum ar trebui să o facă creierul, punând culoarea albastră înapoi în imagine pentru tine și te induce complet în eroare în proces.”
Partea din spate a ochiului uman conține două tipuri de celule fotosensibile care răspund la lumină: bastoane și conuri.
Te-ar putea interesa și: Iluzia optică a finalului de an. Găsești cele 6 diferențe din peisajele de iarnă?
Bastoanele detectează mișcarea și ne ajută vederea nocturnă, în timp ce conurile detectează culoarea. Cele trei tipuri de celule conice sunt fiecare mai sensibile la roșu, verde sau albastru.
Deoarece un filtru roșu lasă să treacă doar lumina roșie, celelalte culori ar trebui să apară ca gri sau negru, inclusiv verdele și albastrul.
Dar dacă creierul nostru recunoaște contextul imaginii și crede că ar trebui să fie albastru, poate ajunge să vadă lumina gri ca pe albastru.
Iluzia optică este atât de puternică încât unii privitori cred că trebuie să fie o înșelătorie și că imaginea a fost modificată.
Vezi și: Iluzia optică din safari. Ești un geniu dacă vezi zebra în doar 16 secunde
Chiar și amplificând imaginea, majoritatea oamenilor continuă să vadă albastru, dar dacă verifici culoarea ochilor folosind instrumentul pipetă în Photoshop, aceștia par să fie într-adevăr nuanțe închise de gri. Dar tehnic nu este gri, iar asta se poate vedea în Photoshop.