Ilie Năstase a comis mai multe infracțiuni rutiere și față de polițiști care ar fi putut să-l ducă direct la închisoare. Fostul tenismen a scăpat însă de pușcărie datorită palmaresului sportiv. Doar unul e Ilie Năstase, nu?
Judecătorii au ajuns la concluzia că, datorită beneficiilor aduse României prin cariera sa sportivă, fostul jucător de tenis și campion mondial nu reprezintă un pericol pentru societate, deci merită să fie liber. Cu toate că i-a fost suspendat permisul, chiar în aceeași zi, a condus un scuter, faptă care, la fel, a fost trecută cu vederea de autorități.
Ilie Năstase a avut mai multe probleme cu poliția rutieră în ultimii ani. Cumva, a fost mereu prins pe picior greșit și…puțin (mai mult) luat de aburii alcoolului. De fiecare dată când i s-a cerut să accepte recoltarea de probe biologice sau măcar să sufle în etilotest, fostul tenismen a devenit recalcitrant și a început să-i înjure pe polițiști.
Instanța reține că în momentul comiterii faptei inculpatul se afla într-o stare de surescitare nervoasă și avea o atitudine recalcitrantă, în condițiile în care încercările sale de a scăpa de controlul agenților de poliție, prin invocarea unor calități diverse, a eșuat.
Se pare că Ilie Năstase avea la momentul respectiv o alcoolemie de 1,2 g/l alcool pur în sânge. Dar cum rămâne, totuși, cu conducerea scuterului fără permis?
Anterior suspendării (permisului, n.r.), acesta deținea permis de conducere valabil, ceea ce denotă că acesta deţine cunoştinţele teoretice şi practice specifice unui conducător auto instruit prin promovarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere. Prin urmare, din această perspectivă, starea de pericol pentru ordinea publică creată prin săvârșirea infracțiunii, deși există, este una relativ mică, având în vedere că, în concret, inculpatul deținea abilitățile necesare pentru a evita un accident de circulație, au concluzionat judecătorii.
În cazul fostului campion mondial la tenis masculin, palmaresul său sportiv cântărește mai greu decât „fleacurile” pe care le-a comis în trafic.
Instanța nu poate să facă abstracție de circumstanțele personale ale inculpatului, de contribuția adusă de acesta la promovarea valorilor sociale și culturale românești și de impactul pe care cariera sa l-a avut în promovarea României în lume. Conform unor surse de informații generale accesibile publicului, este un fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. În 2005 Tennis Magazine (revistă, n.r.) l-a plasat pe locul 28 în lista celor 40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani. A fost desemnat de patru ori Cel mai bun sportiv român al anului (în 1969, 1972, 1973 și 1974). Printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării, se mai arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 1, care l-a achitat pe Ilie Năstase de infracțiunile din trafic.
Anul trecut, pe 25 mai, fostul sportiv a fost iar oprit pe dreapta de polițiști, pentru un simplu control. Aceștia l-au găsit iar pe Năstase sub influența alcoolului și iar a refuzat să sufle în etilotest și a devenit recalcitrant. Din acest motiv, a fost iar încătușat și dus la INML.
Aici, s-a constatat că avea o alcoolemie de 0,55 mg/l în aerul expirat. A suflat, așadar, în etilotest, dar a refuzat să i se ia probe de sânge. A considerat că etilotestul era suficient. Și, într-adevăr, a fost. Era, din nou, cât se poate de clar. S-a plâns însă că l-au durut mâinile de la cătușe.