Anul 2024 a fost unul al extremelor din punct de vedere meteo, cu valori caniculare record în aproape toată Europa. Dar, deși încă temperatura este ridicată, meteorologii Accuweather spun că iarna vine mai repede decât ne așteptam anul acesta. Conform unei prognoze relative, aceștia precizează când apar primele ninsori în România anul acesta.
Conform specialiștilor, sistemul meteorologic global are mulți factori determinanți la scară largă și la scară mică. Factorul principal în acest an, arată specialiștii, va fi un eveniment La Nina slab în Pacific.
Aceleași date mai spun că se așteaptă, de asemenea, ca Vortexul Polar să își facă simțită prezența odată cu începutul iernii. Conform unei prognoze recente, temporare de altfel, meteorologii spun că în Europa, a apărut o zonă de joasă presiune care aduce frig și ninsori în zonele centrale, cu mult mai devreme decât se anticipa.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi să ne luăm după aceste informații, iarna vine mai repede decât ne așteptam anul acesta. La jumătatea lunii august o analiză a NASA prezenta cea mai recentă analiză a anomaliilor oceanice, scoțând în evidență ape de suprafață mai reci decât în mod normal în regiunile centrale și estice, sub formă de „val”. Acest lucru, explică specialiștii NASA, se datorează alizeelor puternice de est care împing apele spre vest, creând vârtejuri la suprafața oceanului.
După cum bine se știe, specialiștii de la Accuweather au prognoze anticipative pe perioade ceva mai lungi, dar nu întotdeauna s-au și adeverit. Dar, conform celei mai recente prognoze, Accuweather anunță când apar primele ninsori în România anul acesta. Sunt zone în România, unde deja toamna și-a intrat în drepturi, apărând primele ploi ceva mai reci.
Din datele publicate de specialiști, ni se spune că vremea la nivelul întrebgului teritoriu va avea oscilații, de la valori termice ridicate, și până la fenomenele denumite freezing rain, mai ales în a douăa jumătate a sezonului avut în vedere.
Din datele meteorologilor mai află că în București, spre exemplu, vom avea maxime de până la 31 de grade, iar minele vor scădea brusc până spre 9 grade maximum.
Din păcate, alternanța valorilor termice va persista și în această toamnă, trecând de la 21-25 de grade, valorile maxime, la cel mult 15 grade, ceea ce va duce la o nouă stare de disconfort termic. Pe de altă parte, zilele acestea meteorologii români anunțau că a venit frigul în România.
De cealaltă parte, aceeași meteorologi anunță scăderi drastice și la valorile minime, care vor putea ajunge până la cel mult 1 grad celsius, foarte aproape de îngheț.
Accuweather mai precizează că fenomenele de freezing rain ar putea apărea relativ repede în această parte a anului, mai ales în luna noiembrie, când sunt preconizate valori termice cuprinse între 7 și chiar -2 grade. Rămâne să vedem dacă aceste prognoze se vor adeveri și dacă iarna vine mai repede decât ne așteptam anul acesta.