Iarna s-a întors în România, chiar în mijlocul primăverii. Ninge ca-n povești iar drumarii au acționat cu greu pentru deszăpezirea drumurilor

Iarna s-a întors în România, chiar în mijlocul primăverii. Ninge ca-n povești iar drumarii au acționat cu greu pentru deszăpezirea drumurilor
Ninge ca-n povești iar drumarii au acționat cu greu pentru deszăpezirea drumurilor

Cu toate că este aprilie, se pare că iarna nu vrea să-i facă loc primăverii. În mai multe zone din România a nins, iar drumarii au acționat cu greu pentru a deszăpezi drumurile și a asigura un trafic sigur.

Ninsori în aprilie

Cel mai mare strat de zăpadă s-a înregistrat la o stație meteo din județul Sibiu. Aceasta se află la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac. Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă este de 295 de centimetri. În stațiunea montană Păltiniș, sezonul de schi este oficial închis. Cu toate acestea, stratul de zăpadă măsoară 59 de centimetri.

În momentul de față, accesul la Bâlea Lac este posibil doar cu telecabina pe porțiunea dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac. Drumarii au reușit să deszăpezească Transfăgărășanul, însă doar până la Bâlea Cascadă. Aceștia ne avertizează că se circulă în condiții de iarnă, conducătorii auto ar trebui să aibă mare grijă. De asemenea, și spre Păltiniș au acționat drumarii miercuri dimineață.

Utilajele de deszăpezire acționează și în Brașov

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov au acționat cu 55 de utilaje de deszăpezire în cursul nopții de marți spre miercuri. Acestea au răspândit peste 250 de tone de material antiderapant. În zona centrală a țării este emis un cod galben de ninsori.

Conform DRPD Brașov, drumarii au acționat pe mai multe tronsoane de drumuri naționale din cele cinci județe din aria de competență. Acestea sunt Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș și Covasna. De asemenea, și autostrăzile A1 și A3.

Un strat de zăpadă de până la 2 centimetri se regăsea pe mai multe artere de trafic din județul Brașov, miercuri dimineață. Cele mai afectate au fost DN 1, DN 1A, DN 73, zona Bâlea Lac. De asemenea, zăpada a fost prezentă și în județul Harghita pe drumurile DN 11B, DN 12, DN 12A, DN 12C, DN13 A, DN13 B și DN13 C.

Mai multe mașini oprite pe DN 73

Ninsorile abundente au lovit și nord-estul județului Argeș. Aici, mai multe porțiuni de drum din DN 73 Câmpulung Muscel – Brașov au fost blocate din cauza zăpezii. Utilajele de deszăpezire acționează de la primele ore ale dimineții pentru degajarea porțiunilor de drum.

Cele mai blocate zone se regăsesc pe dealul Mateiaș de lângă Câmpulung Muscel. De asemenea, situația este destul de gravă și în comuna Rucăr. Mai multe echipaje de poliție au intervenit pentru a dirija traficul, permițând utilajelor de deszăpezire să curețe carosabilul alunecos.

Polițiștii ne reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu polei, zăpadă sau gheață. Mai mult, autovehiculele ce au o greutate de peste 3,5 tone sunt obligate să fie echipate cu dispozitive antiderapante.