Raed Arafat, anunțul momentului cu privire la accesul în restaurante, mall-uri și nunți pe baza certificatului verde. Care vor fi singurele excepții

Raed Arafat, anunțul momentului cu privire la accesul în restaurante, mall-uri și nunți pe baza certificatului verde. Care vor fi singurele excepții
Raed Arafat, despre accesul în restaurante și mall-uri

Explozia cazurilor de Covid-19 în România determină autoritățile să se gândească la măsuri dintre cele mai dure pentru a limita transmiterea comunitară. Din păcate, cei mai puțin încântați de veste sunt cei care dintr-un motiv sau altul nu s-au vaccinat până în acest moment, astfel că restricțiile impuse îi vor afecta în mod direct. Șeful DSU, Raed Arafat a vorbit miercuri seară despre posibilitatea intrării în locurile publice doar pe baza certificatului verde de vaccinare, o măsură apreciată de cei mai temători, dar aspru criticată de persoanele care nu dețin acest document.

În ce condiții se va face accesul în localuri cu certificatul verde

Întrebat miercuri seară dacă va fi nevoie de introducerea certificatului verde pentru a putea intra în restaurant și mall-uri, Raed Arafat a explicat că această măsură ar putea fi adoptată de Guvern în localitățile în care rata de incidență a cazurilor depășește 3 la mia de locuitori. Șeful DSU a subliniat importanța acestor restricții pentru a limita impactul economic al pandemiei, dat fiind faptul că în valurile anterioare, sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai grav afectate.

Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI a amintit și de alte situații în care se poate introduce accesul pe baza certificatului verde. Mai exact, este vorba de nunți și evenimente în care există adunări mari de oameni, precum conferințe și congrese.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Cum pot fi verificate persoanele dacă s-au vaccinat

Raed Arafat a oferit exemplul Franței și al altor state europene care folosesc o aplicație pentru scanarea codului QR, fără a stoca datele personale și care, de altfel, poate fi folosită și pentru certificatul verde, dovada vaccinării în țara noastră.

„Există aplicație (…) și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a adăugat Arafat.

Pentru a putea intra în vigoare aceste restricții, Raed Arafat a subliniat faptul că este nevoie de norme legale care să permită accesul pe aza certificatului verde.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI