21 dec. 2020 | 20:57

Harta învățată la școală trebuie schimbată. Minciuna aratată la orele de geografie despre cum arată lumea

Știri generale
Harta învățată la școală trebuie schimbată. Minciuna aratată la orele de geografie despre cum arată lumea
De ce trebuie schimbata harta invatata la scoala

Hărțile pe care le știm cu toții indică o imagine deformată a Planetei. Adică, în realitate, Rusia și America de Nord sunt cu mult mai mici decât Africa, iar o parte însemnată a țărilor din emisfera nordică au, în realitate, altă mărime.

Harta învățată la școală trebuie schimbată

Potrivit BBC, această imagine deformată a hărților pe care le știm se datorează proiectului Mercator, din anul 1596. Astfel, o problemă majoră a hărților este traducerea unei lumi care este sferică pe o hartă plată. De altfel, majoritatea hărților realizate înaintea secolului al XVI-lea aveau niște forme bizare, de la conuri la inimi, pentru a reda o imagine cât mai exactă.

Gerardus Mercator a încercat deci să dea lumii o hartă plată pe care o puteau folosi marinarii. Acest cartograf a dorit să păstreze forma exactă a țărilot și a continentelor, dar acest obiectiv l-a forțat să schimbe mărimea unor țări, o greleșeală care, conform Daily Mail se menține și în prezent. De altfel, diferențe notabile se pot observa îndeosebi în emisfera nordică. Spre exemplu, țările scandinave par mai mari decât India, dar acest subcontinent este de trei ori mai mare decât toate acestea puse la un loc. Iar Africa pare mult mai mare decât alte continente atunci când mărimile țărilor sunt ajustate ca să se conformeze cu realitatea.

Dar această ajustare a fost făcută de Neil Kaye, un cercetător de date climaterice, care a pornit de la harta Mercator și a modificat mărimile țărilor, precum sunt ele în realitate. Deși în emisfera sudică nu se pot observa schimbări majore, toată structura emisferei nordice se modifică mult. Însă nu este pentru prima dată când greșelile importante de pe hărțile lumii să fie rectificate. Totuși, în ciuda eforturilor de a se înlocui hărțile Mercator cu unele care reprezintă realitatea, această ajustare a mărimii țărilor lasă goluri importante între țări în imaginile plate.

Ce este o hartă

Harta este o reprezentare în plan, convențională, micșorată și generalizată a suprafeței Pământului. Această micșorare se face în baza unei scări de proporție, iar pentru întocmirea hărții se folosește o proiecție cartografică. De asemenea, o hartă folosește anumite prescurtări sau simboluri explicate într-o legendă.

De-a lungul vremii însă s-a urmărit o îmbunătățire și standardizare a definiției hărții. Astfel se observă o cât mai largă cuprindere și perfecționare, existând și numeroase variante ale autorilor, multe dintre acestea fiind deosebit de interesante și de valoaroase. De precizat este că hărțile îmbracă o paletă foarte largă de forme.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro