În ultimele săptămâni, s-a dezbătut intens posibilitatea alegerii primarilor într-unul sau două tururi de scrutin. PSD-ul și UDMR-ul și-au dorit primari într-un singur tur, în timp ce oficialii PNL au considerat că două tururi sunt mai corecte. În final, s-a rămas la varianta cu două tururi, la fel ca în cazul alegerilor prezidențiale, prin intermediul angajării răspunderii guvernului.
Joi a avut loc o nouă ședință de Guvern, având ca subiecte alegerile locale și nou promulgata lege de majorare a alocațiilor. În acest caz decizia fiind ca legea să aibe efecte din data de 1 august, anul curent. Cât despre dezbătutul subiect al alegerilor locale, Guvernul condus de Ludovic Orban a decis să-și asume răspunderea pe proiectul de lege în Parlament, alegând varianta de două tururi de scrutin.
„În urmă cu peste doi ani de zile am iniţiat un proiect de lege pentru a transpune dorinţa oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor şi de conferire a unei legitimităţi acestor primari, prin impunerea obligaţiei ca primarii să fie aleşi cu 50%+1 dintre cetîţenii care îşi exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (…) Ca atare stimaţi colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban.
Justificarea pentru acest demers, cel puțin din partea actualului premier, a fost aceea că mulţi primari nu au nicio performanţă în administrarea localităţilor, însă şi-au rezervat această poziţie datorită sistemului de vot şi alegerea într-un singur tur de scrutin. Scuza neimplementării acestui proiect, încă de acum doi ani, în opinia lui Ludovic Orban, a fost că proiectul nu putea fi adoptat prin dezbatere parlamentară din cauza PSD-ului.
„Din punctul nostru de vedere pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiilor locale este vital ca primarii să fie aleşi de 50%+1 din voturi. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii şi ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea. Am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că nu mai există nicio şansă ca prin dezbatere Parlamentară şi prin vot în Camera Deputaţilor să îmbunătăţim sistemul de vot”, a conchis Orban.