UDMR vrea să dea jos guvernul României: cu ce l-a supărat Orban pe Hunor

UDMR vrea să dea jos guvernul României: cu ce l-a supărat Orban pe Hunor

Dacă ai vreun dubiu în legătură cu influența pe care o are UDMR-ul în România, este suficient să asculți cel mai recent discurs al lui Kelemen Hunor cu referire la guvernul Orban.

În ultimele săptămâni, s-a dezbătut intens posibilitatea alegerii primarilor într-unul sau două tururi de scrutin. PSD-ul și UDMR-ul și-au dorit primari într-un singur tur, în timp ce oficialii PNL au considerat că două tururi sunt mai corecte. În final, s-a rămas la varianta cu două tururi, la fel ca în cazul alegerilor prezidențiale, prin intermediul angajării răspunderii guvernului.

Ludovic-Orban-kelemen-Hunor

La aflarea veștii, reacțiile agresive nu au întârziat să apară. Primele au venit din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Cu o seninătate surprinzătoare, liderul minorității maghiare din România a amenințat guvernul Orban cu o moțiune de cenzură.

„Noi am spus că nu suntem de acord cu OUG sau cu angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Am avut o discuție cu premierul Ludovic Orban care mi-a spus că urmează să-și angajeze răspunderea și i-am spus că nu sunt de acord cu schimbarea regulilor în timpul jocului. I-am spus că vom face astfel încât acest lucru să nu se întâmple, inclusiv că vom vota o moțiune de cenzură. A spus că cunoaște poziția noastră. Nu e nicio supărare, vom vota o moțiune de cenzură și vom deschide calea spre anticipate”, a spus Kelemen, într-o intervenție pentru Hotnews.ro.

Singura dilemă pe care o are UDMR-ul la această oră sau detaliul care nu a fost încă bătut în cuie ține de rolul grupării politice în ipotetica moțiune de cenzură. Maghiarii nu s-au decis dacă vor iniția moțiunea sau doar vor vota susținerea ei. Ca referință, există deja o promisiune pe marginea unei moțiuni de cenzură din partea lui Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD. „O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra în anticipate”, a spus Ciolacu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI