Ce amendă îți iei dacă mai arunci gunoiul pe jos, în spațiile publice

Dacă arunci gunoiul pe jos, riști să rămâi fără banii de concediu pe anul acesta, pentru că amenzile sunt incredibil de mari. Chiar și mucurile de țigară pe care le arunci pe jos te fac bun de plată.

Sancțiunile pentru gunoiul aruncat pe jos, pe domeniul public, există de decenii, dar nu sunt respectate de majoritatea bucureștenilor și nici sunt aplicate de polițiști, pentru că e mai comod să te faci că nu vezi. Ce rău poate face un muc de țigară aruncat pe trotuar?

Adevărul este că toate gunoaiele, fie că sunt ambalaje, chiștoace de țigară sau deșeuri menajere, devin un pericol pentru sănătatea publică atunci când se acumulează în cantități de-ți „bat” la nas. Tot mai multe zone din București seamănă cu niște gropi de gunoi în devenire și nu-i pasă nimănui.

De fapt, acolo unde vezi niște saci aruncați sau o cutie cu gunoaie în ea, arunci și tu ceva. Toți am făcut asta, fără excepție. Alteori, îți arunci mucurile de țigară pe unde ai chef. Bagi la înaintare argumentul că n-ai coș de gunoi și, doar n-o să ții chiștocul în buzunar, nu?

Polițiștii dau, în sfârșit, semne că devin mai severi și aplică sancțiunile acolo unde identifică nerespectarea legii.

Amenzile pentru gunoiul aruncat pe domeniul public variază de la 200 la 5.000 de lei. În mod surprinzător, cele mai mici amenzi sunt pentru persoanele care nu-și sortează gunoiul (aici e o altă problemă, de care și autoritățile se fac vinovate).

Cele mai mari amenzi, de la 2.000 la 5.000 de lei, se dau dacă nu păstrezi curățenia trotuarelor (atât cât e), a străzilor, parcurilor, locurilor de joacă, piețelor etc, dacă arunci pe jos hârtiuțe, ambalaje, mucuri de țigară pe domeniul public, dacă nu cureți terenurile pe care le deții sau dacă vandalizezi mobilierul urban și stradal.

Într-un interviu realizat de Digi24, un tânăr a declarat că prima atenționare pentru că aruncase pe jos un chiștoc de țigară a venit de la un polițist îmbrăcat în civil. Deci, chiar dacă nu vezi organele legii în uniformă prin preajmă, nu înseamnă că persoana de lângă tine nu e polițist.

De 5.000 de lei, îți vine să te lași cu totul de fumat sau gândește-te câte țigări ți-ai putea lua de acești bani, dacă ai arunca chiștoacele unde trebuie…stinse!

Sursa: Digi24
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI