În această perioadă, DSVSA Călărași desfășoară acțiuni de control pentru a stabili dacă au ajuns în județ pui de o zi de la mai multe societăți comerciale din județul Mureș. Aici a fost descoperit un nou focar de gripa aviară.
Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice privind focarul de Influență aviara H5N8, se presupune că sursa virusului ar fi puii de o zi care au fost achiziționați de la o societate comercială. Aceasta se ocupă cu comercializarea păsărilor.
Virusul a fost descoperit într-o exploatație comercială de păsări din județul Mureș, în localitatea Ungheni. Inspectorii DSVSA Călărași desfășoară acțiuni de control pentru a verifica dacă exploatațiile avicole de afaceri cu animale vii pentru comercializarea puilor de o zi, au recepționat păsări de la anumite societăți comerciale.
„Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii. De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare”, anunță ANSVSA.
Cei care au achiziționat păsări vii în perioada martie, aprilie și mai, anul acesta, sunt obligați să anunțe medicul veterinar din localitate, cu privire la achiziționarea acestora. Acesta va efectua acțiuni sanitar – veterinare obligatorii și va declara orice caz de îmbolnăvire sau moarte a păsărilor.
Din cauza apariției focarelor de gripa aviară, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița a inclus în zona epidemiologică de înalt 24 de localități. Mai mult de atât, inspectorii DSVSA le recomandă proprietarilor de păsări să adopte și să respecte anumite măsuri de protecție.
Aceștia sunt obligați să separe în cadrul gospodăriilor rațele de gâște de alte păsări domestice. De asemenea, este interzisă creșterea păsărilor domestice în aer liber. Hrănirea și adăparea lor se va realiza într-o zonă acoperită, iar în această zonă nu vor avea acces alte păsări sălbatice.
În momentul de față, se înregistrează o creștere foarte mare a focarelor de gripă aviară în toata Europa. Boala evoluează în: Cheia, Bulgaria, Ungaria, Germania, Franța, Danemarca, Polonia, Suedia, Belgia și Slovacia. În acest context, se impune supravegherea și monitorizarea păsărilor domestice, dar și a celor sălbatice care reprezintă sursa virusului.