Gripa aviară a fost confirmată la câteva păsări dintr-o gospodărie din Timiș. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a luat măsuri urgente la Timișoara. Au fost confirmate mai multe gâște, găini și rațe într-o gospodărie din Folea, comuna Voiteg. Prezența gripei aviare a fost constatată în urmă cu două zile.
„In data de 24.02.2021 in urma unei suspiciuni de boala, la pasarile de curte (gaini ouatoare) dintr-o exploatatie non-profesionala din localitatea Folea, comuna Voiteg , apartinând UAT Voiteg , judetul Timis, s-au trimis la Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, pentru confirmare in vederea identificarii Bolii de Newcastle si Influetei Aviare 4 probe provenite din exploatatie.
Prin buletinul de analiza nr. 11.001 din 25.02.2021,a fost confirmata Influenta Aviara la pasarile de curte din localitatea Folea, comuna Voiteg, Judetul Timis„, transmit reprezentantii Prefecturii Timis.
Conform Prefecturii Timiș, pe data de 24 februarie au apărut suspiciuni de gripa aviară la găinile unui localnic din satul Folea. Găinile au fost luate de la proprietar și duse la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București. Au fost testate 4 probe, iar a doua zi, pe 25 februarie, a venit și rezultatul. Gripa aviară a fost confirmată la păsările localnicului din curte. A fost vorba despre 15 păsări în total.
„A fost vorba de 15 păsări care au murit. Se trimit informări la primărie, iar localnicii trebuie să țină păsările închise și să reclame orice suspiciune, dacă se observă în comportamentul animalului. Echipe de la DSV sunt pe teren la Folea și verifică stare de sănătate a păsărilor din curțile oamenilor. Se recoltează sânge și se vor trimite la București dacă mai există cazuri. 30 de zile va fi monitorizată zona de protecție”, a declarat pentru Tion Flavius Nicoară, șeful DSVSA Timiș.
Subprefectul Mircea Bacala a condus o ședință în cadrul Comitetului Local Pentru Combaterea Bolilor. În urma acesteia, s-a aprobat planul de măsuri ce are în vedere măsuri în cazul confirmării bolii Influenta Aviara la păsări din exploatații non-profesionale. S-au stabilit anumite zone de protecție și supraveghere pe diferite porțiuni, la 3 km și 10 km față de focar.
Boala nu afectează oameni, însă DSVSA Timiș va luat toate măsurile necesare. În primul rând, se vor ucide toate păsările din zona contaminată și se va dezinfecta gospodăria. De asemenea, celelalte localități învecinate vor rămâne sub supraveghere. Oamenii nu au voie să își lase animalele libere. Trebuie să aibă grijă ca găinile, gâștele, rațele și curcile să nu intre intre în contact cu rozătoare.