Greva minerilor s-a încheiat: Ce au obținut muncitorii din Complexul Energetic Oltenia

Greva minerilor s-a încheiat: Ce au obținut muncitorii din Complexul Energetic Oltenia

După câteva zile de tratative tensionate cu reprezentanții minerilor din Complexul Energetic Oltenia, greva lor s-a încheiat, iar beneficiile protestului au fost semnificative.

Ministrul Energiei a ajuns să se implice direct în tratativele cu protestatarii de la minele de cărbuni din Oltenia. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că s-a lăudat în momentul în care i-a convins pe aceștia să revină în activitate.

Dintr-un total de zece cariere destinate minatului de cărbuni, reprezentanții a șapte dintre ele au reînceput activitatea pe parcursul zilei de joi. Excepțiile au fost la Pinoasa, Peșteana și Roșiuța. În respectivele mine, angajții au fost cât se poate de dezamăgiți de reprezentații sindicali și au luat protestul în propriile mâini. După o nouă serie de discuții cu guvenanții, la ora 20:00, toate minele și-au reluat activitatea.

În mod previzibil, cea mai mare problemă a minerilor a ținut de beneficiile salariale. Ei nu au mai avut parte de o actualizare pe acest subiect deja de câțiva ani. Anton Anton s-a deplasat la Complexul Energetic Oltenia pentru a soluțiuna tensiunile dintre părți. Lista completă cu oferta de care s-au bucurat minerii poate fi văzută mai jos.

  • Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1000 lei brut, respectiv 585 lei net;
  • Pentru conducători formație lucru din activitatea de producție, mentenanța și transport cărbune etc va fi acordată o sumă de 700 lei brut, respectiv 409 lei net;
  • Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordata o sumă 500 lei brut, respectiv 292 lei net;
  • Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere.
  • De asemenea vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toți salariații în sumă de 1450 lei, începând cu data de 01.05.2019.
  • Prima pentru sărbătorile pascale se va acorda în aceleași condiții ca și primele pentru Ziua Meseriei, reprezentând un câștig net de cel putin 330 lei.
  • Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru.
  • Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite și va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legislative necesare aducerii la îndeplinirea angajamentelor asumate de administrație.

Până la momentul respectiv, majorările salariale au fost între 400 și 700 lei brut în domeniul mineritului de la noi. În același context, ministrul energiei a promis că se va strădui să elimine taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune.

Urmăriți Playtech.ro și pe