După ce în urmă cu câteva luni reprezentanța Lidl din Franța era subiectul unui proces civil, astăzi aflăm că retailerul german are alte probleme. De data asta, conform presei locale, problemele sunt la magazinele Lidl din Belgia. Lidl a fost amenințat cu greve care ar putea perturba magazinele sale din Belgia în perioada sărbătorilor. Unul din motive este că personalul continuă să aibe sarcini de lucru sporite.
În octombrie, sute de magazine ale lanțului de supermarketuri Lidl și-au închis porțile în urma unor greve anterioare pe aceeași temă. Deși s-a ajuns la un acord preliminar între sindicate și conducerea Lidl care a dus la redeschiderea magazinelor, sindicatul socialist BBTK din Belgia a susținut luni că schimbările promise nu au fost încă făcute.
În comunicatul emis de sindicat se pune problema unor greve, chiar în perioada de Crăciun. Dacă s-ar ajunge aici, retailerul german ar pierde sume considerabile.
Angajamentele, locurile de muncă suplimentare promise, nu s-au materializat, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.
„Cele 14 ore/săptămână în fiecare magazin nu există încă. Magazinele cele mai în dificultate nu au primit încă forța de muncă suplimentară anunțată.
Echipa cu jumătate de normă nu va fi întărită înainte de sărbători. Ne fac o glumă serioasă.”; spune sindicatul BBTK în comunicat, conform publicației The Brussels Time.
Sindicatul a precizat că a semnat un acord cu Lidl după mai multe zile de acțiune colectivă și magazine închise. Oficialii sindicatului susțin că nu au fost rezolvate toate punctele de dispută, care „au fost pe masă încă din mai 2018”.
O nouă întâlnire între sindicat și conducerea Lidl este programată pentru miercuri. BBTK spune că reprezentanții conducerii vor trebui „să întărească personalul, fie sărbătorile riscă să fie perturbate la Lidl.”
Lidl a demarat discuții cu partenerii săi sociali ca răspuns la aceste amenințări, spune Isabelle Colbrandt, șefa de comunicare corporativă Lidl Belgia. Greve anterioare pe aceeași temă au dus la închiderea a sute de magazine ale lanțului de supermarketuri în octombrie.
Deși s-a ajuns la un acord preliminar între sindicate și conducerea Lidl care a dus la redeschiderea magazinelor, sindicatul socialist BBTK a susținut luni că schimbările promise nu au fost încă făcute.
Isabelle Colbrandt a oglindit punctul de vedere al BBTK potrivit căruia compania „resimte, de asemenea, impactul numărului tot mai mare de infecții cu coronavirus, care crește rata de îmbolnăvire a personalului, prin îmbolnăvire, dar și prin carantină.”
Potrivit sindicatului, acest lucru a făcut ca presiunea de lucru pentru personal să fie „insuportabilă”. Potrivit lui Colbrandt, conducerea lanțului de supermarketuri face tot ce poate pentru a rezolva problema.