Atunci când se răceşte mâncarea, gustul se modifică și nu mai rămâne la fel. Însă există metode prin care îl putem aduce la loc, respectând unele trucuri simple. În acest fel orice aliment îşi va recăpăta gustul, iar risipa de mâncare se va diminua considerabil. Trebuie ținut cont și de faptul că nu toate mâncărurile se încălzesc în același mod.
Fiecare fel de mâncare are un gust unic, astfel că și reîncălzirea alimentelor trebuie să se facă urmărind mai mulți pași.
Orezul poate să fi reîncălzit pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Dacă vreți să-l încălziți pe aragaz, atunci acesta se pune într-o cratiţă adâncă la care se adaugă puţină apă. După aceea se ţine la foc mediu până începe să sfârâie și se amestecă uşor aproximativ 1 minut. După ce se opreşte focul, se pune capac şi se lasă 5 minute la răcit, până capătă un aspect pufos.
În schimb, dacă se foloseşte cuptorul cu microunde, se va pune orezul într-un vas, se va adăuga puţină apă, după care se va acoperi vasul cu folie alimentară, fără să atingă orezul. După 3 minute, se scoate afară şi se aerează cu o furculiţă.
Se pune o tigaie la încins, la foc iute și se aşează feliile de pizza cu blatul în jos, se pune un capac şi lasă tigaia pe foc 3-4 minute, până ce brânza începe să se topească. Se scoate apoi capacul şi se mai lasă circa 3 minute pe foc, până când blatul devine crocant.
Este necesar ca înainte de a fi reîncălzită, plăcinta cu fructe să fie taiată felii. Cuptorul se încălzeşte la 180 de grade Celsius, iar plăcinta se dă la cald vreme de 8-10 minute. Dacă plăcinta este însiropată, feliile se pun pe folie de aluminiu, se ridică uşor marginile, însă nu se acoperă, şi se încălzesc după aceeaşi metodă. În acest fel, siropul nu se va scurge în tavă şi nu se va arde.
Chiar dacă va dura mai mult, este necesar ca tocînițele și supele să se reîncălzească la foc mic. Dacă sunt reîncălzite la foc mare, lichidul se va evapora, iar mâncarea îşi va pierde gustul şi consistenţa.
Este recomandat ca ceaiul sau cafeaua să nu fie puse în ibric în cazul în care acestea trebuie reîncălzite, deaorece vor căpăta un gust metalic. Cea mai bună metodă este să fie reîncălzite în cuptorul cu microunde, într-o cană ceramică.