Experții în bucătărie au spus care sunt greșelile pe care le fac mulți oameni când gătesc cartofi prăjiți. Astăzi, îți prezentăm câteva secrete pentru atunci când vrei să gătești cartofi prăjiți, trucuri folosite de marii bucătari. De ce să nu îi pui imediat în tigaie, vezi în rândurile de mai jos.
Nu pare nimic mai simplu în ale bucătăriei decât să prepari niște cartofi prăjiți. Prăjitul cartofilor este unul din primele lucruri pe care le învață un bucătar sau o viitoare gospodină.
Chiar și așa, cei mai mulți români întâmpină dificultăți atunci când vine rândul cartofilor să fie prăjiți. Din acest motiv, în acest articol îți vom dezvălui câteva secrete astfel încât cartofii pe care îi prăjești să iasă exact ca în marile restaurante, crocanți și delicioși.
Dacă îți dorești un soi anume, mergi la piața agroalimentară, întrucât comercianții de acolo știu exact ce soiuri vând și la ce folosesc. Pentru cartofi copți sunt recomandate soiuri albe, pentru cartofi fierți și salate se aleg soiuri noi și mici, ori soiuri roșii. Pentru cartofi prăjiți sunt recomandate atât soiurile albe, cât și cele roșii. Legumele trebuie să fie netede, tari și de aceeași dimensiune. Astfel, se vor prăji uniform.
După ce cartofii au fost curățați și tăiați se lasă într-o oală cu apă rece pentru o oră. Apa să fie cât mai rece, pentru a scoate amidonul din componența cartofilor. Amidonul înmoaie cartofii, nu vor mai fi crocanți.
După ce au stat suficient în apă se scot și se lasă la uscat 15-20 de minute la temperatura camerei.
Tigaia trebuie încinsă, respectiv uleiul bine încălzit. Uleiul trebuie să fie din belșug, astfel încât cartofii vor fi gustoși, ușori și crocanți. Este recomant uleiul rafinat de floarea soarelui, la care se poate adăuga slănină sau untură.
Pentru a se obține cartofi rumeni, delicioși și crocanți, aceștia se așează în 2-3 straturi în tigaie. De asemenea, nu întoarce cartofii la fiecare două minute pentru că nu se vor prăji bine. Trebuie să aștepți până apare crusta.
De asemenea, pentru cartofi prăjiți ca în marile lanțuri de restaurante, experții bucătari nu recomandă acoperirea lor în timpul prăjirii. Vaporii de apă se vor acumula pe capacul tigăii, care va duce la cartofi moi, necrocanți. Nu în ultimul rând, experții bucătari recomandă sărarea și condimentarea cartofilor după ce au fost scoși de la prăjit.