Care sunt greșelile care te lasă fără permis în vacanța din Grecia, în contextul în care în această perioadă mulți români își petrec vacanțele în această țară, iar o bună parte dintre aceștia se deplasează cu autoturismele proprii. Așadar, ce trebuie să știi când circuli cu mașina personală prin Grecia.
În Grecia, șoferii sunt supuși unor reguli de circulație extrem de stricte. Nerespectarea unor reguli de circulație îți poate aduce amenzi foarte mari și, în funcție de abatere, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare, imobilizarea autovehiculului și chiar închisoarea.
Codul rutier din Republica Elenă este unul dintre cele mai severe din Europa. Dovadă stau mărturiile unor români plecați în vacanță în Grecia și au nesocotit legislația, astfel că s-au trezit cu sancțiuni dintre cele mai drastice.
„Anunț umanitar! Vă rog frumos imperios să vă arătați omenia într-un caz deosebit! Sunt asuprit de polițiștii greci care au avut bucuria să îmi ia plăcuțele și vor să le fac o donație pentru mașinile de boieri cu care se plimbă. Vă dau cont de Revolut.
Pentru parcarea în loc nepermis, în Grecia se ridică plăcuțele de înmatriculare până la plata amenzii.
Conduceți legal… Sunt camere marcate pe aplicațiile de navigație, dar mai apar uneori și cu aparate mobile (polițiștii – n.red.), montate câteodată în dube staționate… Amenzile nu sunt mici și nu există loc de negociere”, sunt câteva dintre postările românilor de pe pagina de Facebook Forum Grecia care au călcat pe bec pe tărâm elen.
Conform Ministerului Român al Afacerilor Externe, în legislația rutieră din Grecia există o serie de contravenții pentru care poliția elenă poate aplica amenzi, poate reține permisul de conducere, actele mașinii, dar și plăcuțele de înmatriculare. Printre acestea se regăsesc:
-Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
-Nerespectarea semnalelor semaforului;
-Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
-Condusul pe contrasens.
-Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
-Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
-Depăşirea şi încălcarea liniei continue.
În ceea ce privește limita maximă admisă de viteză pe autostradă, aceasta este de 130 km/h. Sunt prevăzute însă și limitări de 80 km/h, în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil, iar depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro, caz în care se reţine şi permisul de conducere pentru o perioadă de 60 zile.
Codul rutier din Grecia prevede pedepse foarte dure pentru cei care sunt depistați băuți la volan. O concentrație de alcool între 0,50 și 0,80 g/l în sânge sau între 0,25 și 0,40 mg/l în aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului.
Alcoolemia de peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni, ȋn baza deciziei instanței competente, și imobilizarea autovehiculului.