Nu-i așa că puține alimente pot rivaliza cu mirosul pâinii proaspete, abia scoasă din cuptor, aromată și pufoasă? Odată ce te-ai hotărât să coci aluatul în propria bucătărie, cu greu vei mai fi atrasă vreodată de produsele de panificație din comerț. Totuși, a face pâine nu este întotdeauna atât de simplu pe cât pare. Află de ce coca nu crește și ce poți să faci pentru a remedia greșeala.
Fenomenul magic prin care drojdia fermentează și face pâinea să crească și să se transforme într-un deliciu este văzut un rezultat al providenței. În realitate, este vorba despre un proces chimic. Mai pe scurt, sunt câțiva factori care pot influența succesul tău gastronomic. Odată ce îi descoperi, vei înțelege de ce nu creștea aluatul.
Foarte multe gospodine țin drojdia la frigider, cu gândul că o vor folosi la următoarele rețete. Ei bine, acest ingredient trebuie să fie întotdeauna proaspăt, deoarece conține microorganisme care îți fac pâinea să crească atât de frumos. Utilizând un produs vechi, acest proces poate fi compromis.
O altă greșeală pe care o faci des este apa pe care o folosești ca să dizolvi drojdia, fie este prea fierbinte, fie prea rece. După cum ți-ai dat seama, drojdia este tare pretențioasă. Apa în care o topești trebuie să aibă o temperatură potrivită, undeva între 40 și 45 de grade Celsius. Doar așa pâinea va crește frumos.
O temperatură ridicată face minuni pentru pâinea ta, fiind perfectă pentru procesul de creștere. Dacă este prea frig în bucătărie, microorganismele din drojdie vor avea de suferit. Soluția ar fi să dai drumul la cuptor. Astfel, vei crea ambientul perfect pentru dezvoltarea aluatului.
Deși mai toate rețetele necesită sare, nu depăși cantitatea recomandată și ai grijă să nu pui sarea peste drojdie, deoarece vei strica procesul de creștere.
Pentru ca pâinea să crească frumos, aluatul trebuie să fie moale și umed. Dacă se usucă prea tare, gustul nu va mai fi același. Ca să eviți astfel de situații, acoperă coca din lighean cu o folie de plastic, nu cu prosopul, așa cum știi de la bunica ta. Folia împiedică pătrunderea aerului, prevenind astfel formarea crustei.
Dacă „asfixiezi” pâinea într-un recipient nepotrivit, nu vei avea parte de cel mai bun rezultat. Tava ideală ar trebui să aibă dimensiunile de 22 cm x 11 cm.