Multora dintre noi ne place să începem ziua savurând din cafeaua preferată. Deși există studii care atestă beneficiile pe care le poate avea aceasta asupra sănătății, există unele greșeli pe care le fac toţi băutorii de cafea. Din păcate, ele pot conduce la adevărate probleme de sănătate și nu sunt deloc neglijabile. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă în privința consumatorilor care exagerează. Se expun la riscuri serioase.
Fiecare dintre noi are propriile preferințe când vine vorba despre consumul de cafea. Unii preferă să bea cafeaua amară, alții îndulcită. Deși cafeaua în sine este sănătoasă, ea poate fi transformată rapid într-o substanță dăunătoare. Cel mai ușor mod de a face acest lucru (poate nici nu v-ați dat seama) este de a pune prea mult zahăr în ea.
Zahărul este, fără îndoială, unul dintre cele mai periculoase produse din dieta modernă. Iar asta din cauza cantității mari de fructoză pe care o conține. Aceasta este asociată cu tot felul de boli grave, precum obezitatea și diabetul. Dacă nu puteți să beți cafeaua amară, specialiștii recomandă să folosiți un îndulcitor natural, precum stevia.
În orice caz, evitați cremele cu conținut scăzut de grăsimi, precum și produsele artificiale care ar putea oferi o aromă mai bună cafelei amare. Cremele din comerț cu conținut scăzut de grăsimi tind să fie foarte procesate. Acestea pot conține ingrediente nu foarte sănătoase pentru organismul uman.
Totuși, nu există prea multe cercetări cu privire la efectele pe care astfel de produse le au asupra sănătății omului. Conținutul cremelor de cafea, cu lapte sau fără lapte, poate varia, în funcție de fiecare brand. Unele pot fi mai sănătoase decât altele. Cu toate acestea, alimentele integrale, naturale, sunt, în general, o opțiune mult mai bună.
În loc să cumpărați o cremă cu lapte de la magazin, mai bine folosiți lapte cumpărat de la un producător local. De preferat este ca fermierul să hrănească vacile cu iarbă naturală. Studiile arată că astfel de produse lactate conțin substanțe nutritive importante, în comparație cu cele din comerț.
De exemplu, produsele lactate din cadrul unei ferme unde animalele sunt hrănite natural reprezintă o sursă excelentă de calciu. Ele pot reduce chiar și riscul de osteoporoză și fracturi osoase, potrivit analizelor realizate de oamenii de știință.
În plus, laptele natural de vacă conține vitamina K. Aceasta îmbunătățește considerabil starea oaselor, spre deosebire de produsele procesate din magazin.
Nu în ultimul rând, evitați să beți prea multă cafea pe parcursul unei zile. Consumul excesiv de aceast tip de băutură poate avea efecte secundare serioasă. În general, specialiștii recomandă ca într-o zi, consumul de cafea să nu despășească 1,1 mg pe kilogram de greutate corporală.