Perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu pași repezi, așa că toate gospodinele trebuie să știe cât timp se fierb sarmalele. În România, nu există masă de Crăciun fără sarmale. Sunt extrem de delicioase și se prepară foarte simplu și ușor. În unele zone, acestea se pregătesc din vița-de-vie, ştevie sau spanac. Însă majoritatea gospodinelor preferă să le prepare din foi de varză.
Cât timp se fierb sarmalele? Această întrebare este pe buzele tuturor, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă, iar sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor. Deși pare ceva greu de făcut, dacă veți respecta anumite trucuri la prepararea lor, cu siguranță nu veți da greș. Pe lângă ingredientele de bază pe care le folosiți, un alt aspect la fel de important este și timpul de fierbere al sarmalelor.
Nu există o rețetă exactă de preparare a acestui fel de mâncare, dar gospodinele mai experimentate știu exact la ce trucuri să apeleze atunci când pregătesc sarmalele. În primul rând, un aspect important constă în așezarea sarmalelor în oală. Dacă nu le aranja în mod potrivit în oala în care le fierbi, acestea nu se vor fierbe uniform, iar la final, vei observa că frunzele de varză sunt crude.
Cât timp se fierb sarmalele? Pentru ca ele să fiarbă uniform, se recomandă să fie așezate în cercuri în vas. Prima dată se formează straturi de sarmale în oală, după care se adaugă condimentele preferate. Important, însă! Nu face greșeală să îngrămădești nsarmalele în oală, fiindcă orezul nu va mai fierbe eficient.
În plus, oala în care le fierbi nu se va umple niciodată până sus, deoarece trebuie lăsat un spațiu de 4-5 cm pentru a adăuga varză murată. De asemenea, evită să pui prea multă apă la ele, pentru că riști să iasă prea moi, iar la final se vor împrăștia în farfurie.
Sarmalele fierb cel mai bine în oale de ceramică, însă se pot găti și în oale metalice. Dacă optezi pentru o oală de ceramică, aceasta nu se pune pe aragaz, ci la cuptor. Sarmalele din oala metalică se fierb pe aragaz, cu capacul pus.
Drept urmare, sarmalele din vasul de ceramică se fierb la cuptor, la flacără mică. Dacă dai focul tare, ele se vor arde. De regulă, ele mai trebuie lăsate să fiarbă cel puțin două ore, din momentul în care au început să fiarbă în masă. Cât timp sunt la cuptor, lichidul din oala de ceramică trebuie completat
Dacă alegem să le fierbem pe aragaz, sarmalele trebuie să stea la foc potrivit timp de trei ore jumătate.
Sarmalele în foi de varză nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Cele mai delicioase sărmăluțe sunt cele cu carne tocată de porc (sau mix porc-vită), învelite în foi subțiri de varză murată. Pentru un plus de savoare, multă lume adaugă și kaiser, ciolan afumat, cârnați sau costiță. Mai jos îți arătăm rețeta tradițională de sarmale în foi de varză murată.
Prima dată se desface varza în foi, se spală și se lasă la desărat, dacă este nevoie. Apoi se curăță de cotoare și se pun deoparte foile care arată cel mai bine. Foile de varză care nu sunt bune de umplut se toacă.
Într-o tigaie încinsă cu ulei se pune ceapa tocată mărunt, se adaugă orezul spălat bine în apă caldă şi scurs, se călesc împreună pentru 1-2 minute amestecând continuu. Apoi se adaugă 2-3 linguri de pastă de roșii şi se stinge totul cu un pahar de apă. Totul se lasă la fiert până când orezul se umflă, iar sosul începe să scadă.
Se lasă apoi la răcit, după care acest amestec se combină cu carnea tocată, sare, piper, cimbru, boia dulce.
Apoi se trece la asamblarea sarmalelor. Se umple fiecare foaie de varză cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert. Varza tocată se amestecă cu puțin ulei și condimente și se adaugă deasupra sarmalelor.
Într-o oală cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi, în formă de cerc. Deasupra se pune restul de varză tocată și afumătura. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă oala cu un capac și se lasă la fiert la foc mic.
Sarmalele în foi de varză murată se lasă la fiert aproximativ 3 ore, iar din când în când se mai verifică, pentru a nu se arde. Când sunt fierte, ele se mai dau câteva minute la cuptor, pentru a se rumeni frumos. Se servesc cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Poftă bună!