Mai mult ca sigur, cel puțin una dintre rețetele de prăjituri pe care vrei să le prepari de Crăciun prevede baterea ouălor. Poți face acest lucru foarte simplu, cu ajutorul unui mixer bun și a unui recipient. Știai, însă, că acesta din urmă joacă un rol important în mixarea ouălor? Află mai jos care este greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele când bat ouăle spumă.
Deserturile sunt nelipsite de pe mesele de Crăciun. Indiferent că vorbim despre diverse sortimente de prăjituri sau torturi. Multe dintre acestea impun respectarea unei instrucțiuni care se referă la mixarea ouălor până când iau formă de bezea. Știai că este esențial să pui ouăle într-un anumit tip de recipient pentru a ieși perfecte?
Este greșeala pe care o fac cele mai multe gospodine: nu țin cont de recipientul în care pun ouăle pentru a le mixa. Tipul de recipient în care bați ouăle spumă influențează mult timpul de mixare. Dacă vasul de bucătărie nu este potrivit, s-ar putea ca bezeaua să își modifice textura rapid, astfel rezultatul final fiind unul nedorit.
Albușul de ou sau albumina, așa cum mai este cunoscut, este ingredientul principal mixat, pentru a obține bezea. El este format, în procent de 90%, din apă, diferența fiind reprezentată de proteine și fragmente de micronutrienți. Poate nu știai, însă tocmai proteinele din albuș sunt cele care permit formarea bezelei.
S-ar putea ca, pentru început, totul să sune foarte simplu. Pui albușurile într-un vas, le mixezi timp de câteva minute energic, după care obții o spumă luxoasă, densă și dulce, perfectă pentru a fi folosită la prăjiturile sau torturile de Crăciun. Lucrurile nu stau chiar așa, spun experții în ale gătitului.
Pentru a obține un rezultat la înălțimea așteptărilor tale, este recomandat să folosești un recipient sau un vas din cupru. Dacă bați albușurile de ouă în el, bezeaua va ieși formidabil. Care este motivul? Ei bine, proteinele din albuș interacționează cu cuprul, astfel încât rezultatul va fi o spumă fermă.
Dacă nu ai la îndemână un vas din cupru, poți folosi un bol din oțel inoxidabil sau din sticlă. Ambele variante pot fi folosite, spun experții în cofetărie. Niciodată, însă, nu opta pentru un recipient din plastic. Acesta poate reține grăsime, ceea ce va împiedica spuma de albuș să capete o textură bogată și pufoasă.
Citește și: Cum bați albușurile spumă într-un minut, de fapt. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi
În afară de materialul din care este conceput vasul de bucătărie, este importantă și dimensiunea, precum și forma sa. Bolul trebuie suficient de încăpător pentru a găzdui o cantitate crescândă de albuș. Mixerul sau instrumentul de bucătărie cu care bați ouăle ar trebui, de asemenea, să poată manipula o masă cât mai mare de albușuri. Astfel, experții în cofetărie recomandă utilizarea unui vas cu fund rotund. Nu uita că albușurile își pot mări volumul de până la șapte ori.