Puiul la grătar este unul dintre cele mai simple feluri de mâncare care se pot prepara în bucătărie. Mai ales dacă nu dispunem de foarte mult timp liber. Totuși, deși urmăm tot felul de sfaturi pentru a găti carnea de pui corespunzător, se întâmplă să iasă și crudă sau fadă. Sunt mai multe motive din cauza cărora carnea de pui nu este gătită bine. Află în rândurile de mai jos care este greșeala pe care o fac gospodinele cu carnea de pui cel mai des.
Puiul la grătar este foarte ușor de gătit. Pentru că, de obicei, carnea este dezosată și slabă, poate ieși, din nefericire, uscată sau fadă. Contrar obiceiurilor populare, marinarea cărnii de pui nu reprezintă întotdeauna o soluție. De multe ori, chiar ea determină carnea de pui să se usuce.
Însă nu despre această greșeală vom vorbi în articolul de astăzi. Probabil surprinzător pentru multe gospodine, carnea de pui la grătar iese uscată pentru că respectăm un obicei nu tocmai indicat de cei mai experimentați bucătari. Și tu obișnuiești să înțepi carnea de pui, pentru a verifica nivelul de coacere? S-ar putea să regreți că faci acest lucru.
Deși unele voci susțin că este un truc bun, cel mai bine ar fi să renunți la el. Evită să înțepi carnea de pui pentru a verifica dacă s-a copt suficient sau nu. Poate fi uneori dificil să verifici dacă poți lua puiul de pe grătar sau dacă e copt suficient. Mai bine apelezi la alte alternative.
În momentul în care carnea de pui este înțepată, sucurile din interiorul ei sunt „întrerupte”. Carnea nu va mai fi la fel de gustoasă. Procedând astfel, bucata de carne se va usca rapid și nu vei mai putea savura un fel de mâncare suculent.
Poți să verifici dacă bucata de carne este coaptă suficient folosind alte trucuri. Dacă puiul arată frumos și maroniu la exterior, dar a rămas la aceeași dimensiune ca în momentul în care l-ai pus pe grătar, trebuie să îl mai lași pe foc. Carnea de pui gătită suficient va fi mai mică în dimensiune decât în momentul în care a fost cumpărată.
Moleculele de proteine eliberează apa din pui atunci când este gătită. Prin descompunerea proteinelor, bucățile de carne de pui se vor micșora în dimensiune. Este un truc foarte simplu, care te poate ajuta să verifici dacă puiul este gătit, fără a apela la metode care determină uscarea acestuia.
De asemenea, poți utiliza un termometru alimentar pentru a verifica dacă mai trebuie să lași carnea pe foc. Este cea mai sigură metodă de a te asigura că puiul a fost gătit suficient. Timpul de gătire variază, bineînțeles, în funcție de mărimea, grosimea cărnii și a prezenței sau absenței osului în carne.
Tot ce trebuie să faci este să introduci termometrul alimentar în cea mai groasă parte a cărnii, până la jumătate. Dacă temperatura este de 73 de grade Celsius, mai lăsați bucata de carne pe grătar timp de 5-10 minute, după care stingeți focul.