Uneori, din graba de a ajunge cât mai repede la destinație, uităm de regulile de circulație. Indiferent în ce colț de lume am fi, este imperativ necesar să cunoaștem Codul Rutier al țării respective. Dar, de multe ori se întâmplă ca unii șoferi, fie locali, fie străini, să facă și gesturi imprudente. Multe dintre acestea se întâmplă mai ales pe autostradă, și cu toții știm cât de aglomerate pot fi. Așa se face că, în Italia, camerele au surprins greșeala pentru care un șofer a luat o amendă de 8000 de euro. Ca urmare a gestului său inconștient, a rămas și fără permisul de conducere.
Înainte de a porni într-o călătorie pe autostradă sau un drum lung cu mașina este important să vă asigurați că dumneavoastră și vehiculul sunteți pregătiți pentru asta. Experții în domeniul auto au adunat șase dintre cele mai frecvente erori care pot duce la accidente pe drumurile principale. Iată câteva sfaturi despre cum puteți evita greșelile comune la volan.
Oprirea fără avertisment sau atingerea frecventă a frânei în traficul rapid, dacă nu este nevoie să frânați, poate provoca accidente. Aceasta poate provoca o „reacție în lanț” cu alți automobiliști forțați să frâneze, ceea ce poate duce la probleme majore.
Este important să folosiți indicatoarele atunci când este necesar, astfel încât ceilalți șoferi să poată vedea unde doriți să mergeți. Unii șoferi uită sau nu le folosesc în mod corespunzător, ceea ce poate cauza pericole.
Rămânerea fie pe banda din mijloc a unei autostrăzi, fie pe partea îndepărtată a unei șosele cu două benzi poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru ceilalți conducători auto. Aceste benzi sunt destinate depășirii, așa că, după ce ați depășit, trebuie să vă întoarceți pe banda din stânga.
Dacă oglinzile interioare sau laterale nu sunt poziționate corect, puteți crea unghiuri moarte. Asigurați-vă că nu trebuie să vă mișcați capul pentru a putea vedea prin oglinzi în orice moment.
Dacă lăsați din greșeală farurile de fază lungă aprinse, puteți orbi alți șoferi. Lumina de avertizare albastră de pe tabloul de bord ar trebui să vă reamintească atunci când acestea sunt în uz. Acestea ar trebui folosite cu moderație pe șosea pentru a evita un pericol inutil.
Indiferent dacă vă aflați într-o călătorie lungă sau scurtă, trebuie să vă asigurați că scaunul șoferului este în poziția corectă, astfel încât să fiți în poziție verticală, alert și să puteți vedea clar prin parbriz și oglinzi. Scaunele prost reglate pot duce la o postură proastă, la crampe și vă pot priva de vizibilitate deplină.
În afară de aceste șase situații, mai apar și altele, nprevăzute, precum incidentul de pe o autostradă din Italia. Una din autostrăzile cele mai aglomerate ale Italiei este A1. Este foarte important, odată ajuns aici, să știi exact când și unde să ieși de pe autostradă, spre destinația ta. Se pare că un șofer străin, nu italian, a greșit drumul, iar decizia de a se întoarce l-a costat scump.
El a făcut un viraj pe A1 în direcția Roma, punând în pericol mașinile și camioanele care veneau din sens opus, care au fost nevoite să frâneze brusc. Surprins de camerele de luat vederi, șoferul a fost oprit ulterior de patrulele de poliție rutieră de la Subsecția Roma Nord și de la Secția Viterbo, care fuseseră alertate, scrie presa locală.
Bărbatul s-a justificat spunând că a luat o curbă greșită. Ulterior, a mai spus șoferul, navigatorul de la bord i-a spus să se întoarcă cât mai repede posibil, ceea ce a și făcut. Șoferul a fost sancționat de Poliția Rutieră cu retragerea permisului de conducere și o amendă de până la 8.000 de euro. Polițiștii au trecut, apoi, la imobilizarea vehiculului timp de trei luni.
Polițiștii pregătesc două dosare, mai spune presa italiană. Unul pentru Parchetul din Rieti, în care sunt evidențiate profilurile penale ale comportamentului. Cel de-al doilea dosar pentru autoritățile din țara sa, astfel încât permisul să nu-i mai fie eliberat. Așa că iată cum o indicație eronată a devenit greșeala pentru care un șofer a luat o amendă de 8000 de euro.
Un alt caz similar, dar pe o altă autostradă din Italia, A10, a dus tot la o amendă de 8.000 de euro. În acest caz era vorba de un șofer de TIR care luase aceeași decizie de a întoarce pe șosea.