Cum să ai un cozonac perfect pentru sărbătorile de iarnă? Multe gospodine încearcă de acum rețete diverse pentru a avea un preparat deosebit. Ce greșeală faci atunci când prepari aluatul?
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar gospodinele încearcă fel și fel de rețete pentru a fi sigure de preparatul care este vedeta meselor în sezonul rece. Românii au adăugat în timp cărților de bucate diferite feluri în care se prepară acesta.
Unii îl fac doar cu stafide și nucă, alții cu cremă de ciocolată și pe cât se poate de simplu, iar în categoria a treia se află oamenii care pun în umplutură de toate. Crăciunul clar nu ar fi la fel fără cozonacul înmiresmat, pufos și cu arome de lămâie și portocală.
Să faci un astfel de preparat este o adevărată artă și cere timp, iubire și dedicare. Nu oricine poate să îl facă și este o adevărată provocare pentru mulți. Aluatul trebuie să crească din plin, să fie dens și să stea lipit de mâini. Ca să-ți iasă fără greșeală și să nu stai cu teamă că nu vei avea desertul la finalul festinului trebuie să nu repeți greșelile de mai jos.
Aluat
1 kg faina;
500 ml lapte cald;
50 gr drojdie;
200 gr zahar;
250 gr unt;
6 galbenusuri din care unul este pentru ornat;
50 ml ulei pentru uns blatul;
esenta de vanilie;
Umplutura
200gr rahat;
200 gr nuci;
100 gr stafide ( eu am pus merisoare de aceasta data);
3 linguri cacao;
2linguri zahar pudra.
Aluat:
1 kg făină
250 g zahăr
50 g drojdie proaspătă
500 ml lapte
100 g unt
5 gălbenușuri
o linguriță cu sare
2 pliculețe cu zahăr vanilat
Umplutură:
250 g miez de nucă măcinată
5 albușuri
100 g zahăr
1 praf de sare
o linguriță esență de rom
În cazul rețetelor de mai sus trebuie să respecți regulile menționate pentru ca preparatul tău să iasă ca la carte.