Greşeala mare pe care o faci când prepari pui la grătar. Din această cauză, pe care probabil nu ai știut-o, carnea capătă o textură foarte rigidă și iese fără gust. Specialiștii în domeniul culinar spun că nu timpul de coacere este cel mai important aspect când vine vorba despre gătitul cărnii, ci intensitatea focului. Vezi cum trebuie să prepari corect puiul la grătar.
Nu este o noutate că românii sunt consumatori înrăiți ai cărnii de porc. Din cauza crizei economice actuale, prețurile la carnea de porc sau la produsele derivate din aceasta au suferit majorări semnificative. Și carnea de pui s-a scumpit, însă este mai accesibilă decât cea dintâi. Poți economisi mai mulți bani înlocuind carnea de porc cu cea de pui.
Multe gospodine preferă să gătească puiul la grătar. Carnea iese, de obicei, mult mai aromată decât în alte cazuri. Însă acest lucru se întâmplă doar dacă știm să o gătim corect. Există o greșeală pe care o facem des, anume cea de a oferi foarte mare importanță timpului de gătire în loc să ne concentrăm pe intensitatea focului de la grătar.
Contrar credinței populare, cel mai important aspect când vine vorba despre gătitul puiului este intensitatea flăcării. Carnea de pui este una dintre cele mai versatile surse de proteine ce pot fi gătite la grătar. Dacă focul este prea mare însă, carnea va căpăta o textură aspră, rigidă și nu va mai avea niciun gust.
Pentru a găti carnea de pui în așa fel încât să iasă suculentă și gustoasă, trebuie să profităm de căldura indirectă emanată de flacăra de la grătar. Un foc prea intens va conduce la arderea sau supracoacerea cărnii de pui, care nu va mai avea gust bun.
Specialiștii din domeniul alimentar au oferit câteva sfaturi privind gătitul de carne de pui. Este important ca, pentru început, carnea de pui să fie lăsată pe grătar până atinge temperatura de 73 grade Celsius. Poți verifica temperatura din carne cu ajutorul unui termometru special pentru produsele alimentare.
În funcție de tipul de carne de pui pe care îl gătești, temperatura recomandată pentru preparare diferă. Pieptul și coapsele dezosate ale puiului se gătesc la 77 grade Celsius. Dacă pui pe grătar bucăți consistente de carne de pui, le poți găti la o temperatură de 80 de grade Celsius. Fii atent, în schimb, ca puiul să nu se ardă.
Citește și: Ce condimente se pun la carnea de pui. Amestecul ideal pentru o friptură delicioasă
Cel mai bine este să profiți de căldura indirectă a flăcării de la grătar. Specialiștii în ale gătitului spun că puiul nu trebuie așezat direct pe flacără, ci mai degrabă peste aceasta. Poți să înfășori carnea de pui în folie de aluminiu cât timp stă pe grătar, pentru a se găti mai bine. Evită să adaugi sosuri sau produse zaharoase pe carne. Acestea se pot arde în timp ce carnea se gătește pe grătar.