Greșeala majoră pe care o vor face românii de Crăciun și Revelion. Mihaela Bilic îi atenționează

Greșeala majoră pe care o vor face românii de Crăciun și Revelion. Mihaela Bilic îi atenționează
Românii, predispuși la o greșeală majoră

Mihaela Bilic a transmis un mesaj important pentru români chiar în prag de sărbători. Nutriționistul a punctat ce greșeală o să facă mulți oameni de Crăciun și Revelion. Aceasta a făcut câteva recomandări pentru toți cei care și-au făcut planuri pentru mese îmbelșugate.

Mihaela Bilic, semnal de alarmă pentru români

Mihaela Bilic a mărturisit că mulți români tind să cumpere mai multe alimente decât consumă. Numeroase persoane fac risipă alimentară de Crăciun sau de Revelion, temându-se că preparatele o să se termine mult prea repede. Astfel, românii exagerează din punct de vedere culinar.

„Panica cumpărăturilor de sărbători. După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă.

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm dpdv culinar, ca si cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Și întotdeauna e în plus, nu în minus!”, a zis Mihaela Bilic, pe Facebook.

„Nimeni nu face o tragedie din mâncare”

Românii își iau rolul de gazde mult prea în serios, așa că fac cumpărături în exces pentru a se asigura că îi dau pe spate pe invitați. Totuși, în momentul în care rolul se inversează, nimeni nu își dă seama că mâncarea s-a terminat, ci doar că a fost delicioasă.

„Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate.

Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?

Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn ca au fost delicioase, deci foarte apreciate.

Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, când ne luăm prea in serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, să-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masa noastră.”, a mai zis aceasta.

Ce sfat de aur a oferit Mihaela Bilic

Mihaela Bilic i-a sfătuit pe români să fie mai relaxați atunci când vine vorba despre mesele de sărbători, mai ales pentru că există numeroase variante pentru a avea mese îmbelșugate. Între timp, nutriționistul a punctat că invitații nu se vor supăra pentru că mâncarea nu este în exces.

„Cred că ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Până la urmă nu suntem în mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită?

Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul? Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări.

Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenti fizic, dar mintea si gândurile le sunt în altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degrabă pe un ecran.

Iar dacă în final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: ‘bună’!

Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.”, a adăugat Mihaela Bilic.

„Un fel de confirmare pentru propria valoare”

Mai mult, nutriționistul este de părere că mulți români se folosesc de mesele de sărbători pentru a impresiona și a avea parte de validare. Mihaela Bilic consideră că o să mai treacă câțiva ani până când oamenii o să se oprească din a face cumpărături în exces de Crăciun și Revelion.

„Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător.

Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați si să impresionăm cu mâncare.

Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?!”, a transmis nutriționistul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI